SHOWbuzz

Bob Dylan nastupa u Švedskoj u aprilu

12/12/2016

Muzička ikona Bob Dylan nastupit će u Švedskoj u aprilu, saopćio je u ponedjeljak koncertni organizator, dajući ovogodišnjem laureatu Nobelove nagrade za književnost priliku da lično primi svoju nagradu nakon što je ignorisao ceremoniju dodijele nagrada tokom vikenda.

Američki pjevač odbio je prisustvovati subotnjem gala dešavanju u Stockholmu zbog “ranije preuzetih obaveza”, ali je naveo u govoru koji je pročitan u njegovo ime da mu je “čast” primiti nagradu.

Nobelova fondacija ranije je sopćila da mu nagrada treba biti uručena lično tokom 2017. godine, ili u Švedskoj ili van nje.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagradu za književnost, saopćila je, međutim, da još nema infoirmacije da li će Dylan iskoristiti tu priliku da primi svoju nagradu ili će održati predavanje, što je jedini zahtijev za dobitnike nagrada i može biti bilo šta od kratkog govora, nastupa ili izvođenja pjesme.

Nobelovu nagradu čine zlatna medalja, diploma i ček na osam miliona švedskih kruna (871.000 dolara).

Prvi tekstopisac koji je dobio prestižnu nagradu, Dylan, trebao bi nastupiti u Stockholmu 1 i 2. aprila, i u južnom gradu Lundu 9. aprila, navodi u saopćenju koncertni organizator Live Nation, prenosi AFP.

Komentari