legendarni izvođač

Bob Dylan se izvinio fanovima jer je koristio “spravu za autografe”

bob-dylan

Simon & Schuster se zbog kontroverze prošle sedmice izvinio i ponudio povrat novca svim kupcima koji nisu bili zadovoljni

Bob Dylan izdao je rijetku javnu izjavu u kojoj se izvinjava za svoju “pogrešku u prosudbi”, usred kontroverze oko njegove upotrebe sprave za autografiranje posebnih primjeraka njegove nove knjige, a koji su bili reklamirani kao “ručno potpisani”.

Knjiga, „The Philosophy of Modern Song“, sadrži komentare legendarnog pjevača i tekstopisca na pjesme drugih izvođača, a objavljena je početkom novembra, s ograničenom nakladom od 900 “rukom potpisanih” izdanja prodanih za 599 USD svako. Sve kopije su stigle s pismom o autentičnosti izdavača Simon & Schuster. Kako su kupci počeli dobijati svoje primjerke, mnogi su dijelili fotografije svojih knjiga na internetu – i ubrzo su shvatili da imaju identične potpise.

U izjavi je 81-godišnji muzičar rekao da su svi njegovi potpisi “tokom godina” bili vlastoručno potpisani.

“Međutim, 2019. sam imao težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije”, napisao je. “Potrebna je petočlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom kako bi omogućili te sesije potpisivanja, a nismo mogli pronaći siguran i izvediv način da dovršimo ono što sam trebao učiniti dok je virus harao.

“Tako da je tokom pandemije bilo nemoguće bilo šta potpisati, a vrtoglavica nije pomogla. Uz ugovorne rokove koji su se nazirali, sugerirana mi je ideja o korištenju auto-olovke, uz uvjeravanje da se takve stvari rade ‘stalno’ u svijetu umjetnosti i književnosti.

“Korištenje mašine bila je greška u procjeni i želim to odmah ispraviti. Radim sa Simon & Schusterom i svojim galerijskim partnerima kako bismo postigli upravo to.”

Simon & Schuster se zbog kontroverze prošle sedmice izvinio i ponudio povrat novca svim kupcima koji nisu bili zadovoljni.

“Kao što se ispostavilo, knjige ograničenog izdanja sadrže Bobov originalni potpis, ali u obliku pisane replike”, napisali su na Twitteru.

Valjanost Dylanovih potpisa na njegovim umjetničkim grafikama – od kojih se mnoge trenutačno prodaju za više od 12.000 funti (14.500 američkih dolara) – također je dovedena u pitanje. Castle Fine Art, britanski prodavač umjetnina koji prodaje ispise Dylanovih slika, rekao je da “uopće nije bio svjestan upotrebe autopen-a” i otkrio da su samo dva retka ispisa – oba objavljena ove godine – bila potpisana autopen-om umjesto ručno.

“Možemo potvrditi da je sva druga izdanja koja su prethodila ovim izdanjima lično i svojom rukom potpisao Bob Dylan”, napisali su u izjavi, nudeći povrat novca kupcima – pod uslovom da vrate svoje početne potvrde o autentičnosti “za one koji odražavaju autopen potpis”.

Korištenje autopena bilo je plodno u političkim krugovima. Godine 2011. Barack Obama postao je prvi američki predsjednik koji je donio zakon s potpisom autopenom. Međutim, njegova upotreba od strane slavnih izazvala je veće kontroverze. Ranije ove godine obožavatelji su optužili Dolly Parton da je svoju najnoviju knjigu potpisala autoolovkom. Sinéad O’Connor također je prošle godine priznala da je koristila autopen za upisivanje svojih memoara.