Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

namicanje novca

RS se ponovo zadužila, ovaj put s najvećom kamatom u zadnjih nekoliko godina

Banja Luka: Održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a
10.11.2022., Prostorije Glavnog odbora SNSD-a, Banjaluka (BiH) – Predstavnici stranaka koje cine vladajucu koaliciju na nivou Republike Srpske sastali su se danas u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a. Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ce konstitutivna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske biti odrzana naredni utorak i da je vladajuca koalicija postigla dogovor da kandidat za predsjednika Parlamenta bude lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandic. Dodik je rekao da je na danasnjem sastanku razgovarano o formiranju vlasti u Srpskoj i na nivou BiH i da je dogovoreno 99 posto kadrovskih rjesenja na nivou vladajuce koalicije. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

RS  je u toku ove godine imala i sedam emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom kojima se zadužila ukupno 249 miliona maraka

Vlada RS donijela je prošle sedmice Odluku od 53. emisiji obveznica RS od 20 miliona KM s ciljem obezbjeđivanja novca u budžetu.

Riječ je o desetogodišnjim obveznicama koje Vlada planira da emituje po fiksnoj kamatnoj stopi od šest odsto.

To je najveća kamata u posljednjih nekoliko godina po kojoj će se RS zaduživati na tržištu kapitala.

Međutim, analitičari ističu da su prilike na tržištu takve da je planiranje veće kamate nego što je to bilo prethodnih nekoliko godina realnost.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman za CAPITAL kaže da su povećani rizici na tržištu, da su kamatne stope generalno rasle i da je bilo za očekivati da će se povećavati i za zaduženja vlada.

„Po meni je logično planiranje takve kamatne stope. To je čak i realnija varijanta nego da se išlo sa manjom kamatom u ovim uslovima. Na kraju krajeva, ako tražnja bude veća, cijena će biti manja“, rekao je Kecman.

RS  je u toku ove godine imala i sedam emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom kojima se zadužila ukupno 249 miliona maraka.

Inače, Republika Srpska je polovinom ove godine izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest odsto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet na devet odsto.