Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud Tuzla

Vođa bio Šaban Salčinović: Dobili 74 godine robije zbog navođenja djece na prosjačenje

Panorama Sarajeva prekrivenog smogom
01.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Panorama Sarajeva prekrivenog smogom. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) donio osuđujuću prvostepenu presudu za šest optuženih za organizovanu trgovinu ljudima vezanu za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja i izrekao im kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine.

Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina, Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po pet godina, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju kako se Šaban Salčinović (50), Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe od 2017. do februara 2021. godine više djece uzrasta od četiri do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

– Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno – navodi se u saopćenju.

Pri tome su, kako se nadalje navodi, djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.

Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru privora za optužene Šabana Salčinovića, Ibru Džinića i Halila Salihovića, navodi se u saopćenju.