SHOWbuzz

"propaganda i vulgarnosti"

Bračni par osuđen na 16 godina zatvora i 74 udarca zbog objava na Instagramu

14/08/2020

Na društvenim medijima je objavljivala svoje fotografije na kojima se vidi kako u stanu trenira kikboksing ili vježba, sama ili sa suprugom

Iranski sud osudio je bračni par influencera Ahmada Moin-Shirazia i Shabnam Shahrokhi, na ukupno 16 godina zatvora, 74 udarca i novčanu kaznu.

Ahmad Moin-Shirazi, koji sada živi u egzilu sa suprugom Shabnam Shahrokhi i dvoje djece, napisao je 29. aprila na Instagramu kako su on i njegova supruga osuđeni u odsutnosti zbog navodne “propagande protiv režima”, zbog “vulgarnih” statusa na društvenim medijima i jer propagiraju korupciju.

نمیدونم چرا جدیداً انقدر بحث سر تجرد و تأهل بالا گرفته؟ یکی به مجلس پیشنهاد میده که برای مجردها جریمه درنظر بگیره! یک…

Objavljuje Picasso MoinČetvrtak, 2. srpnja 2020.

Pisali o sportu, društvenim temama, porodici

Moin-Shirazi i njegova supruga napustili su Iran u septembru 2019. godine i prebjegli u Tursku. Naime, prije toga su u više navrata optuženi za špijunažu, vlasti su ih upozoravale na njihove objave u medijima te su čak jednom završili kratko u pritvoru, piše Radio Farda.

Par ima gotovo 1,5 miliona pratitelja na Instagramu. Moin-Shirazi, poznatiji kao Picasso Moin, bivši je svjetski prvak u kikboksingu i poduzetnik. Osuđen je na 9 godina zatvora. Kaže da su mu iranske vlasti poručile da ne smije objavljivati svoje političke stavove, čak ni fotografije na kojima je njegova supruga bez hidžaba (marame koja pokriva glavu).

7 godina zatvora i 74 udaraca

Objavljuje Shabnam ShahrokhiNedjelja, 23. prosinca 2012.

Shabnam Shahrokhi osuđena je zbog svojih objava na Instagramu na 7 godina zatvora, 74 udarca (vjeroVatno bičem ili palicom) i 3 mjeseca neplaćenog rada za općinu. Na društvenim medijima je objavljivala svoje fotografije na kojima se vidi kako u stanu trenira kikboksing ili vježba, sama ili sa suprugom. Pisala je i o trudnoći, svojoj djeci, ponekad o društvenim ili političkim temama, a povremeno je reklamirala proizvode za bebe ili kampanje dobrotvornih organizacija.

ببخشيد سحر تبر رو فرستاديد دادگاه؟!؟!؟ آخه به چه جرمى دقيقاً؟ من صفحه سحر تبر رو دو سال پيش بلاك كردم! خب مخاطب مطالبش…

Objavljuje Picasso MoinNedjelja, 29. prosinca 2019.

Iranske vlasti često kažnjavaju one osobe koje putem društvenih medija utiču na zajednicu na netradicionalan način. Tako su u oktobru 2019. uhapsile 22-godišnju Sahar Tabar, poznatu po morbidnim videozapisima i fotografijama, poput one na kojoj izgleda kao zombi verzija Angeline Jolie. Ona se i sada nalazi u zatvoru. Morala se pojaviti na državnoj televiziji i “priznati” bogohuljenje, te da pati od mentalnih poremećaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.