Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Page Six"

Brad Pitt tužio Angelinu Jolie

New Project – 2022-02-18T101147.159
Angelina Jolie / FOTO: Screenshot / Youtube

U januaru 2021. “Jolie je pismeno obavijestila Pitta da je ‘teška srca donijela bolnu odluku’. Objasnila je da je kupila Miraval s Pittom ‘kao porodičnu kompaniju’ i kao mjesto za koje je vjerovala da će ondje ‘ostariti’ zajedno”, navodi se u tužbi

Brad Pitt tuži svoju bivšu suprugu Angelinu Jolie, optužujući je da je nezakonito prodala svoj dio njihovog francuskog imanja Château Miraval, piše Page Six.

Pitt tvrdi da su se dogovorili da bez saglasnosti druge strane nijedno od njih neće prodati svoj dio Château Miravala, u kojem su se vjenčali 2014.

Pitt u tužbi tvrdi da je, iako je vinograd koji se nalazi u sklopu dvorca postao “njegova strast”, Jolie drsko prodala svoj udio ruskom biznismenu Yuriju Shefleru bez njegovog dopuštenja.

U tužbi podnesenoj na višem sudu u Los Angelesu, stoji:

“Jolie je prodala dio imanja bez Pittova znanja, uskraćujući bivšem suprugu pravo na pristanak i pravo prvootkupa koji je njen poslovni subjekt dugovao njegovom… Prodala je svoj dio iako je znala da će ruski biznismen nastojati kontrolisati njegov dio imanja i posao kojem se Pitt posvetio, a na taj bi se način potkopalo i Bradovo daljnje ulaganje u imanje Miraval.”

Imanje Miraval nalazi se u selu Correns u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala na jugoistoku Francuske. Vila s 35 soba okružena je bujnim vrtovima s jezercem, fontanama, akvaduktima, ribnjakom, kapelom i vinogradom u koji je Pitt, kako kaže, uložio veliki novac. Jolie i Pitt kupili su imanje 2008. za 28.4 miliona dolara, s namjerom da tamo odgajaju svoju djecu i izgrade porodični vinski biznis. Par se tamo vjenčao 2014., da bi se naposljetku razveli pet godina kasnije.

I dok je njihov burni razvod konačno okončan, par je još uvijek upleten u sudske bitke oko starteljstva nad djecom i njihove zajedničke imovine. Naime, Pitt je svoju ljubav prema grožđu i vinu pretvorio u multimilionski posao te je postao jedan od vodećih svjetskih proizvođača vina rose.
Sudski dokumenti navode da je do 2013. “Jolie potpuno prestala učestvovati” u obnovi dvorca, dok je Pitt “nastavio ulagati milione dolara što je iznosilo otprilike 70 posto ulaganja u Miraval”.

U januaru 2021. “Jolie je pismeno obavijestila Pitta da je ‘teška srca donijela bolnu odluku’. Objasnila je da je kupila Miraval s Pittom ‘kao porodičnu kompaniju’ i kao mjesto za koje je vjerovala da će ondje ‘ostariti’ zajedno”, navodi se u tužbi.

Zatim je odlučila prodati svoj dio, a Pitt je počeo s otkupom dijela imanja svoje bivše supruge. U oktobru 2021. vinski odjel grupe Stoli, Tenute del Mondo, objavio je da je kupio njenih 50 posto udjela imanja i vina koje se ondje proizvodi, a posao je počeo kontrolisati upravo ruski poduzetnik Shefler.

Prodaja je bila iznenađenje za Pitta, koji tvrdi da je lišen korištenja Châteaua kao svog privatnog doma i više ne može nadzirati kompaniju koju je pomogao stvoriti i u koju je uložio milione dolara. U tužbi se dodaje: “Jolie je davno prestala doprinositi Miravalu – dok je Pitt ulagao novac i znoj u vinski posao. Jolie nastoji prigrabiti dobit koju nije zaradila i povrat ulaganja u koje nije uložila.”

“Ona traži povrat ulaganja koje nije napravila i dobiti koju nije zaradila”, rekao je izvor upoznat sa situacijom, a koji je očito na Bradovoj strani.