Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada nije donijela odluku

U Sloveniji i dalje na snazi sve mjere protiv koronavirusa

jansa (1)
Janez Janša / FOTO: screenshot

Neki ministri imaju različite stavove o sadržaju izmjena, a pozivi na šire ukidanje PCT uvjeta i dalje dolaze iz privrede

Iako se to očekivalo od danas u Sloveniji ipak, nema popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa, jer Vlada nije o tome donijela odluku. Naime, od Savjetodavne grupe bilo je preporučeno djelomično ukidanje PCT-a i karantina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, uprkos najavama, Vlada nije donijela odluku o ublažavanju mjera protiv epidemije. Neki ministri imaju različite stavove o sadržaju izmjena, a pozivi na šire ukidanje PCT uvjeta i dalje dolaze iz privrede.

Prema informacijama iz Vlade, razlog zašto se jučer nije odlučilo o promjenama je put premijera Janeza Janše u Brisel. Prema informacijama Slovenačke tiskovne agencije, sjednica je sazvana, ali se o protuepidemijskim mjerama nije razgovaralo.

Međutim, iz izjava ministara se čulo i da imaju različite stavove o prijedlogu. Ministar privrede Zdravko Počivalšek zalaže se za ukidanje PCT uslova za uslužne usluge i produženje radnog vremena restorana do ponoći, kao i otvaranje diskoteka. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs ukinuo bi sva ograničenja.

Predstavnik Sekcije za ugostiteljstvo i turizam pri Obrtničko-poduzetničkoj komori Slovenije (OZS) Blaž Cvar je naglasio da iza sebe imaju dvije godine mjera i ograničenja, od kojih su devet mjeseci bili zatvoreni. Štaviše, od prošlog ljeta država više ne pokriva njihovu štetu. Stoga, kako za njih, tako i za sve ostale uslužne djelatnosti, “opravdano očekuju da se sve nepotrebne mjere odmah ukinu”.

“Neke zemlje nikada nisu preduzele mjere, drugi su ih imali, ali su ih pustili, ali to nije utjecalo na epidemiološku sliku“, rekao je Cvar, navodeći kao primjer susjednu Hrvatsku.

Očekuje se da će PCT uslov biti ukinut u djelatnostima gdje je rizik manji zbog kratkotrajnih kontakata. Prema prijedlogu Stručne grupe, PCT uslov neće biti potreban na terasama restorana, bez PCT bi se moglo i na skijališta i u javni prevoz. U kongresno-sajamskim aktivnostima, kao i u oblasti sporta i kulture, očekuju se promjene u pogledu broja posjetilaca koji je sada ograničen na 750 .

Za sada je nejasno da li će Vlada slijediti prijedlog da se uklone maske u učionicama i samotestiranje školaraca. Iz Ministarstva prosvjete Slovenije samo najavljuju da će popuštanje biti oprezno, postepeno i promišljeno.