Veronica Kaup-Hasler

Članica bečke vlade čestitala Jasmili Žbanić: Žiri nije mogao donijeti bolju odluku

Sarajevo: Održana promocija monografija Hajrudina Šibe Krvavca
06.04.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U kinu Meeting Point odrzana je promocija monografije jednog od najvecih, najgledanijih i najpoznatijih BIH redatelja Hajrudina Sibe Krvavca. Ovo je prva knjiga o nekom bosanskohercegovackom redatelju, a nastala je na inicijativu Jasmile Zbanic. Krvavcev najpoznatiji film je "Valter brani Sarajevo". Jasmila Zbanic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ona je ocijenila da žiri nije mogao donijeti bolju odluku

Članica bečke vlade, resor za kulturu i nauku, Veronica Kaup-Hasler uputila je čestitke bh. rediteljici Jasmili Žbanić povodom trostruke nagrade Evropske filmske akademije za bosanskohercegovačko ostvaranje “Quo Vadis, Aida?” – Najbolja režija, najbolja glavna glumica, najbolji igrani film.

– Mnogo me raduje mnoštvo međunarodnih priznanja za austrijsku koprodukciju “Quo Vadis, Aida?”. Najsrdačnije čestitam Jasmili Žbanić i njenom timu na ovoj izvanrednoj međunarodnoj nagradi – izjavila je članica vlade pokrajine Beč i gradskog senata, resor za kulturu i nauku, Veronica Kaup-Hasler.

Ona je ocijenila da žiri nije mogao donijeti bolju odluku.

– Drama o genocidu u Srebrenici je važno sučeljavanje sa dijelom novije evropske historije, impresivno je i uzbudljivo predočeno, a odlikuje se prije svega feminističkim i empatičnim pogledom. Aidina sudbina predstavlja sudbinu cijele generacije žena koje su preživjele rat u Bosni i Hercegovini – dodala je Kaup-Hasler te čestitala i ekipi “coop99”, koji su kao austrijski producenti doprinijeli uspjehu.

Austrijska koprodukcija “Quo vadis, Aida?” realizovana je uz podršku Bečkog filmskog fonda (Filmfonds Wien) i prikazuje potrebu za koprodukcijama u interesu umrežavanja na nivou Evrope. “Filmfonds Wien” će i u budućnosti podržavati prekogranične projekte.

Grad Beč je 2021. godine Bečkom filmskom fondu dodijelio sredstva u visini od oko 11,5 miliona eura, saopćeno je iz EUROCOMM-PR.