Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba je istražio

Ko prijeti Kafedžiću i Uredu za borbu protiv korupcije?

GLAVNA-ured-za-borbu-protiv-korupcije-ks-press

Prijetnje i pritisci posebno izraženi nakon objave rezultata o korupciji u oblasti gradnje. Za Fokus.ba govore iz Ambasade SAD, Delegacije EU i OSCE-a u BiH

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na čijem čelu je Erduan Kafedžić u vrlo kratkom periodu, za nešto manje od dvije godine koliko postoji, pokrenuo je više aktivnosti na razotkrivanju i suzbijanju sistemske korupcije u KS od svih prethodnih godina u kojima ovakva institucija nije postojala.

Piše: Amil DUČIĆ

Upravo zbog činjenice što su im rezultati opipljivi i što su njihovi nalazi rezultirali i podizanjem optužnica za niz krivičnih djela, za šta je nadležno Tužilaštvo KS, postali su politička meta.

Kako nam je nezvanično rečeno, Ured i njegovi uposlnici posebno u proteklim danima i sedmicama su izloženi konstatnim pritiscima, pa čak i prijetnjama, a što nam je i povrđeno u Uredu. Pritisci i prijetnje posebno su izražene nakon što je Ured krajem novembra uz podršku niza ambasada javno obznanio istraživanje o korupciji u oblasti gradnje i prostornog uređenja.

Kako je Fokus i objavio, iznesene su zabrinjavajuće informacije o sprezi kriminala i politike, te su detaljno opisani matrica, modus pa čak i odgovorne osobe koje su bili akteri zaobilaženja procedura u gradnji velikih građevinskih kompleksa na području Kantona Sarajevo. Krivične prijave su podnesene tužilaštvu.

U proteklom periodu, zabilježeno je i da politički pritisci dolaze iz same Skupštine KS. Tako je zastupnica SDA Amra Hasagić postavila niz pitanja u vezi sa rezultatima Ureda koji bi se mogli protumačiti kao direktan pritisak na rad ove nezavisne institucije.

Skupština Kantona Sarajevo

Ona je tako pitala koliko je koštala izrada i od kojih je sredstava finansirana izrada registara uposlenih, iako je u više navrata javno na press konferencijama objelodanjeno da se radi o finansijskoj podršci OSCE-a i Američke ambasade. Radi se o registrima o uposlenima, imenovanima osobama, o imovini, zatim o poticajima i javnim nabavkama, koji su kao takvi svojevrsni pionirski poduhvat na ovim prostorima a sve kako bi se rad vlasti građanima do kraja učinio transparentnim. Također, ovih registri su do sada najbolji alat za otkrivanje korupcije i istraživački rad novinara.

Navedena zastupnica je u posljednje vrijeme također upitala koji je bonitet, osim transparentnosti ostvaren objaljivanjem registara, zatim koji je broj pokrenutih procesa dokumentovanja korupcije od dolaska Erica Larsona specijalnog savjetnika Ureda ispred Američke ambasade, šta je sa procesom dokumentovanja korupcije koju je prijavio Klub SDA, te koliko je predmeta Tužilaštvo KS formiralo na osnovu prijava koje je podnio Ured za borbu protiv korupcije.

Erduan Kafedžić (Foto: OSCE)

Također, na samoj sjednici je zastupnica Admela Hodžić koja je iz SDA prešla u SBiH problematizirala plaće uposlenika Ureda.

Kafedžić u izjavi za Fokus.ba kaže da se Ured suočava sa političkim pritiscima od svog osnivanja i ovi pritisci nisu uvijek direktni, već suptilni i posredni.

– Pritisci se naročito intenziviraju donošenjem Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS, jer se njime daju bitne nadležnosti Uredu, koje uključuju provjeru imovine najviših zvaničnika u KS. Nailazimo na opstrukcije i u procesu provjere diploma zaposlenika javnog sektora, kontrole javnih nabavki, imenovanja supervizora u postupcima zapošljavanja, te u skoro svim drugim procesima koje provodimo. Kao što ste i sami svjedoci politički pritisci na Ured se nastavljaju – kaže Kafedžić dodavši da o pritiscima i prijetnjama koje prima kao rukovodilac Ureda, ne bi još uvijek javno govorio.

On, pak, navodi da svi izvještaji koji se bave napretkom naše države u procesu pristupanja Evropskoj uniji konstatuju potrebu za jačim angažmanom u borbi protiv korupcije.

– Smatram da su politički i drugi pritisci kojima smo ovih dana izloženi upravo posljedica intenziviranja aktivnosti Ureda u borbi protiv korupcije. Što su aktivnosti Ureda u borbi protiv korupcije intenzivnije to su pritisci na Ured i otpor aktivnostima koje provodimo veći. Ovi pritisci nisu, niti će biti razlog da Ured, na bilo koji način ne provodi svoje nadležnosti naprotiv, samo nam daju dodatnu motivaciju i potvrđuju ispravnost naših aktivnosti. Podrška naših međunarodnih partnera, posebno Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, OSCE Misije, Delegacije Europske unije, Ambasade Velike Britanije i dr. bit će nam od velike važnosti u narednom periodu – istaknuo je Kafedžić.

Fokus.ba obratio se Američkoj ambasadi u BiH, zatim Delegaciji EU u BiH, te OSCE-u u BiH u vezi sa pritiscima i prijetnjama koje idu prema Uredu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH su nam kazali da je uloga Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo ključna u odbrani Bosne i Hercegovine od pošasti koja nagriza demokratiju: korupcije.

Ambasada SAD u Sarajevu

– Korupcija i slabosti u oblasti vladavine prava i dalje podrivaju pravdu, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina i dalje zaostaje za svojim susjedima usljed nedovoljne posvećenosti rješavanju ovih problema. Za posljedicu, sve više građana napušta zemlju i seli se u druge zemlje gdje ih štiti vladavina prava i nude im se mogućnosti koje su im ovdje uskraćene. Kao što smo i vidjeli kroz rad Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, problem ne predstavlja nemogućnost da se korupcija istražuje. Problem je u tome što se, osim rijetkih primjera poput dr. Erduana Kafedžića i njegovog tima pri Uredu za borbu protiv korupcije, sektor pravosuđa i snage za provedbu zakona nalaze pod kontrolom političkih snaga koje rade na vlastitom bogaćenju, kao i svojih saveznika, umjesto da ispunjavaju svoju dužnost i služe narodu – kazali su iz Američke ambasade.

Tim Ureda za borbu protiv korupcije, naglasili su, suočava se sa veoma ozbiljnim izazovima zbog svog rada.

– Umjesto prihvaćanja od strane ostalih zvaničnika u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i dalje trpi pritiske i zastrašivanja. To je neprihvatljivo. Iako Ured za borbu protiv korupcije uživa veliku podršku međunarodne zajednice, vanjski akteri ne mogu biti jedini zagovornici reformi. Svi javni zvaničnici i tužitelji, kao i građani u BiH, trebalo bi da obrate pažnju na nalaze Ureda za borbu protiv korupcije. Međunarodna zajednica će posebnu pažnju obratiti na rad tužitelja po ovim predmetima, ovdje u Sarajevu – jasni su iz Američke ambasade.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig u izjavi za Fokus kaže da su u Kantonu Sarajevo dostignuti viši standardi transparentnosti nego na svim drugim nivoima vlasti u BiH, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što Ured za borbu protiv korupcije objavljuje podatke o zaposlenima, imenovanima zvaničnicima, njihovim platama, imovinskim kartonima javnih službenika, ali I podatke o javnima nabavkama i podsticajima dodijeljenim malim preduzećima, nevladinim organizacijama i za poljoprivredne svrhe.

Delegacije EU u BiH

– Ured je također nastavio sa dobrom praksom mapiranja rizika od korupcije i primjenom metodologije praćenja javnih nabavki u vezi sa mjerama za borbu protiv pandemije COVID-19. Ovaj Ured i njegov rad mogu poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti. Tokom pandemije, negativni efekti široko rasprostranjene korupcije i znakovi političkog klijentelizma nastavili su se snažno pokazivati, što je direktno uticalo na dobrobit građana. Međutim, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo nastavio je ostvarivati dobar napredak i predstavlja izolirani dobar primjer. Izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini (“Pribeov izvještaj”) također naglašava da se “kao dobar primjer ističe specijalizirano tijelo za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo” – kazao je Koenig.

Iz Misije OSCE-a za naš portal navode da je politički pritisak na bilo koju instituciju ili pojedinca koji se bori protiv korupcije je neprihvatljiv.

– Misija podržava rad nezavisnih antikorupcijskih tijela, kao što je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Svjedoci smo njihove posvećenosti prevenciji korupcije i ostvarenih konkretnih rezultata u ovoj oblasti, što je jedan od razloga naše podrške njihovom radu, a posebno radu koji se odnosi na izradu javnih registara i njihovo uvođenje na drugim nivoima vlasti. Misija je dobro informisana o političkoj dinamici u kantonalnim skupštinama jer redovno pratimo njihove sjednice. Svjesni smo i povećanog interesa u Skupštini Kantona Sarajevo za rad Ureda. S obzirom na to da su izvještaji Ureda – kao i sveobuhvatna analiza njihovog rada u protekloj godini – javno dostupni, pozvali bismo sve zainteresovane da posjete njihovu web stranicu. Misija koristi ovu priliku da istakne da blisko sarađujemo sa gospodinom Larsonom i da još jednom izrazi našu čvrstu podršku prevenciji korupcije i radu nezavisnih antikorupcijskih tijela širom BiH – poručili su iz OSCE-a BiH u izjavi za Fokus.ba.

Inače, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo kontinuirano je pozitivno ocijenjen u svim izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija i pojedinaca, koji se odnose na prevenciju i borbu protiv korupcije u našoj zemlji. Tako npr. u Izvještaju nezavisnih eksperata o pitanju vladavine prava u BiH (tzv. Priebeov Izvještaj) Ured je okarakterisan kao dobar primjer borbe protiv korupcije. Izvještaj Evropske Komisije o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu (Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava – dio: Sprečavanje korupcije) navodi da je Ured nastavio progres u prevenciji i borbi protiv korupcije, ali da je riječ o usamljenom primjeru i da rad Ureda nije praćen radom drugih nadležnih organa, što bi uvjetovalo postizanje još boljih rezultata u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije. Oba ova izvještaja, zajedno sa izvještajima GRECO-a i OECD-a, pozitivno govore o radu Ureda, kad je riječ o prevenciji i borbi protiv korupcije.