Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Clooneyeva supruga ima “osobine za koje biste umrli”

George Clooney and Amal Alamuddin

Kada su se u septembru 2014. godine vjenčali Amal i Džordž Kluni, u moru naslova stranih medija, jedan se posebno istakao. “Međunarodno priznata advokatica Amal Alamudin udala se za glumca” pisalo je na sajtu “The Business Woman”.

Ovaj naslov odmah se proširio društvenim mrežama i potpuno okrenuo priču, pokazujući kako svijet može i drugačije da funkcioniše. Naime, uredništvo sajta riješilo je da holivudskog glumca stavi u drugi plan baveći se isključivo njenim uspjesima i dostignućima, smatrajući da međunarodno priznata, obrazovana i uspješna advokatica zaslužuje mnogo više od statusa “novog privjeska” Džordža Klunija.

Amal Kluni, djevojačko Alamudin, rođena je u Bejrutu (Liban), ima 37 godina i 15 godina karijere u oblasti međunarodnog prava. Potječe iz obrazovane i imućne porodice. Diplomirala je pravo na Oksfordu i radila u prestižnim britanskim advokatskim firmama. Takođe, pohađala je pravo na Univerzitetu u Njujorku i stekla zvanje mastera. Radila je i u Njujorku, a zatim se specijalizovala za slučajeve iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, kao i ljudskih prava i slučajeva izručivanja.

Iako je poznata po tome što su među njenim klijentima bili, između ostalih, i Julijan Asanže i Julija Timošenko, za nas je zanimljivija zbog drugog slučaja. Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu advokatske firme “Doti Street”, bila je asistent sudije Patrika Robinsona na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Za nju kažu da je “građanin svijeta”, jer osim što radi na više kontinenata, tečno govori engleski, francuski i arapski.

amal clooneyMark Stevens, pravni zastupnik koji je angažovao Amal da zastupa Asanža, za nju je rekao: “Ona ima osobine za koje biste umrli. Nevjerovatno je bistra, nezavisna, britka sablja u poslu i umije s ljudima.”

Tu njenoj zavidnoj radnoj biografiji nije kraj. Amal je sada na čelu internacionalne delegacije koja pokušava da obezbijedi oslobađanje bivšeg predsjednika Maldiva – Mohameda Našida, koga je aktuelna vlada optužila za terorizam.

Prije veze s Klunijem, ona nije bila dio svjetskog šoubiznisa. Udajom za slavnog holivudskog neženju (koji je već imao jedan brak iza sebe) kupila je kartu za svijet slavnih, i postala neizostavni dio crvenog tepiha. Sajt “Business Insider” navodi razloge zbog kojih je Amal veći “šef” od Klunija. Neki od razloga su zavidna advokatska karijera, veća medijska pažnja je na njoj, ali slava joj ne udara u glavu pa umije i da odgovori kada treba.

Glumac je otkrio u emisiji “Late Show” Stivena Kolberta na CBS-u kako svojoj supruzi Amal najčešće služi da bude u društvu lijep i pristojan, i da je za nju samo trofej. “Zna samo da mi kaže da idemo na večeru gdje ćemo da upoznamo inteligentne ljude, pa treba da budem lijep i pristojan. To je uglavnom ono što radim”, našalio se glumac. Ali, ovo nije jedini intervju koji govori o njihovom odnosu. Kako je rekao za UK Weekly, često se osjeća kao “idiot” dok razgovara sa svojom ženom, a strani mediji daju svoje tumačenje da ne može da dostigne intelektualni nivo svoje žene. Nju, s druge strane, nećete čuti da govori o svom privatnom životu i braku, ali se mogu naći intervjui koje je davala o pravnim slučajevima koje je vodila.

Amal je proglašena za jednu od najpoželjnijih advokatica u Londonu, ali i za “najfascinantniju ličnost 2014. godine”.

U biznis svijetu, kliše je da uspješan muškarac, kao trofej, uz sebe ima mladu i lijepu djevojku. Međutim, u slučaju Amal i Džordž Kluniija, ovakva postavka ne važi. Iako je više od 15 godina stariji od nje i ima ogromnu filmsku karijeru, čini se da ga je potpuno zasjenila, i da glavnu ulogu igra ona – kako u poslovnom tako i u privatnom životu.