Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubica Ante Niče najavio još zločina

anto nice

Čitav livanjski kraj, a posebno selo Suhača, i dalje je u šoku zbog nezapamćenog ubistva u porodičnoj kući Niče u neposrednoj blizini škole. Trostruko ubistvo počinio je 35-godišnji Ante Niče koji je toga dana, u petak, u 9.45 napustio zatvor u Mostaru u koji je dospio zbog porodičnog nasilja. Izrečena mu je kazna u trajanju od 30 dana, a riječ je o ovisniku koji se već duže vrijeme vodi u evidencijama kao vrlo problematična osoba, piše Večernji list.

Tog kobnog dana u Livno je došao autobusom oko 16 sati, a neslužbeno saznajemo da je oko 19 bio u kući.

“Šta se tamo tačno događalo niko ne može sa sigurnošću reći. Anto je kuhinjskim nožem prvo ubio svoju majku Lucu (66), te pričekao povratak brata Matka (46) i njegove supruge Sandre (44), a potom i na njih nasrnuo nožem. Snahu je ubio, a ranjeni brat je preko ograde došao do susjeda tražeći pomoć… Ostalo je već poznato. Nesretni Matko je preminuo na putu do bolnice u Splitu. Osumnjičeni se od te večeri nalazi u bijegu i za njim je policija izdala potjernicu”, prepričavali su stanovnici.

U mještane Suhače, ali i čitavog Livna uvukao se strah i nikome nije svejedno što se ubica i dalje nalazi na slobodi. Nekoliko porodica, rođaka i susjeda ubijenih nalazi se pod danonoćnim nadzorom policije. Naoružani dugim cijevima policajci čuvaju njihove kuće jer se strahuje da bi Anto i njima mogao nauditi. Osumnjičeni je tim porodicama prijetio smrću zato što su, prije mjesec dana, pokušali zaštite njegovu majku Lucu kada ju je nasilni sin pretukao. Čim je izišao iz pritvora, majku je masakrirao na krajnje okrutan način.

Bili smo u Suhači. U selu vladaju šok, nevjerica i strah. Susjeda ističe kako je s pokojnom Lucom odrasla, da su rođene u razmaku od tri sedmice, te dodaje:

“Tako mi je žao, ali ono dvoje mladih ljudi još mi je više žao, pa su i gluhonijemi… Tu noć smo se zaključali u kući u 22 sata i do jutra drhtali kao prut. I strah me je njega. Mora se podići vojska, policija, psi, sve da se on pronađe. Mi ne smijemo izići iz kuće, ni po danu, ni po noći”.

Malo podalje pred kućom još je jedna gospođa. Zločin ju je duboko pogodio, kaže i dodaje:

“To je tragedija. Ubiti majku, brata, snahu, to je…, što da čovjek kaže…”

Iza porodice Niče i njihovih susjeda još jedna je neprospavana noć. Potraga još nije dala rezultata. Anto je i dalje u bijegu. Angažirane su sve jedinice MUP-a. Dio njih angažiran je na čuvanju kuća članova porodica kojima je prijetio prije odlaska u mostarski zatvor. Informacije o obdukciji, kažu iz Tužiteljstva, bit će gotove u pisanoj formi za sedam dana, a neslužbeno se saznaje da je riječ o veoma velikom broju ubodnih rana, te potvrđuju da je majka Luca usmrćena na spratu posebnom žestinom s mnogo većim brojem uboda od snahe Sandre.

Obdukcija ubicinog brata Matka rađena je u KB Split. Dan poslije je nedaleko od kuće (5 metara) pronađen nož, a na njivama prema magistralnom pravcu ispod kuća na udaljenosti od 70-ak metara pronađene su tenisice, te na 120 – 130 metara i krvava majica.

Pokop ubijenih bit će obavljen sutra u 14 sati na mjesnom groblju u Suhači kod Livna.