Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan o izborima u Turskoj: Narod je izabrao stabilnost

Turkey's PM Erdogan greets members of parliament in Ankara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je narod Turske na jučerašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima „birao stabilnost“, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je nakon klanjanja sabah-namaza, jedne od pet dnevnih molitvi muslimana, u istanbulskoj Sultan Ahmet džamiji u izjavi za medije istakao da je volja naroda jučer stala na stranu stabilnosti i zahvalio naciji na velikom odzivu na izborima.

Predsjednik Erdogan je naglasio neophodnost jedinstva, bratstva i sloge cijele Turske, te poručio da svi moraju poštovati volju naroda iskazanu na jučerašnjim izborima na kojima je Stranka pravde i razvoja sa Ahmetom Davutogluom na čelu izvojevala uvjerljivu pobjedu, veću od svih anketnih ili analitičkih predviđanja.

Erdogan je izborni proces i rezultat komentirao i kasno sinoć kada je kazao da je pobjeda AK Partije reakcija, odnosno odgovor terorističkoj organizaciji PKK da narod želi mir, stabilnost, jedinstvo i prosperitet.

„Najvažnija poruka izbornog rezultata je poslana separatističkoj i terorističkoj organizaciji i njenim poslušnicima. Narod je jasno kazao da pritisci, prijetnje i krvoproliće ne idu zajedno sa demokracijom, narodnom voljom, zakonima i razvojem“, kazao je Erdogan.

Komentirajući rezultate opozicionih Republikanske narodne partije (CHP) i Partije nacionalnog pokreta (MHP), Erdogan je kazao da su birači pokazali reakciju na njihovu politiku obećanja i osvetoljublja.

„Birači su jasno rekli da preferiraju politiku služenja narodu, projekata i vizije, a ne politiku eksploatacije i praznih polemika“, zaključio je Erdogan.

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u Turskoj AK Partija je osvojila 49,4 posto glasova, odnosno 316 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji ukupno 550 mjesta i formirat će samostalnu vladu za naredni mandat od četiri godine.

Konačne rezultate će Vrhovna izborna komisija objaviti 17. novembra.