Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besplatan ulaz

Dani ljudskih prava s tri filma od 12. do 14. decembra u kinu Meeting point

dani ljudskih prava
Plakat: Meeting Point

Besplatne ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije, saopćeno je iz SFF-a

Program Dani ljudskih prava bit će održan od 12. do 14. decembra u kinu Meeting Point u Sarajevu, u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

Publika će imati priliku pogledati tri filma te prisustvovati panelu i diksusiji. Projekcije počinju u 18 sati uz besplatan ulaz.

Na programu će se naći filmovi “Samo kad se smijem” u režiji Vanje Juranić. Radnja filma prati Tinu, koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U panelu nakon filma sudjeluju scenaristica Elma Tataragić, reditelj Vanja Juranić, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool, predstavnica UN Women ureda u BiH Jo-Anne Bishop.

Tu je i film “Flašaroši” reditelja Nemanje Vojinovića. Na periferiji Beograda, na ostacima prastare vinčanske kulture, prostire se jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. Skupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se s novim i rastućim prijetnjama. Uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla se pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica skupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom.

Razgovor s rediteljem Nemanjom Vojinovićem bit će održan nakon filma.

Daresha Kyi reditej je filma “Mame medvjedice”. Rašireni širom zemlje, ali povezani putem privatnih Facebook grupa, one sebe nazivaju „mamama medvjedicama“ jer iako je njihova ljubav topla i umiljata, one se žestoko bore da svijet učine ljubaznijim i sigurnijim za sve LGBTQ+ osobe. Iako su neke od njih možda odrasle kao fundamentalistički, evangelistički kršćani, mame medvjedice su spremne riskirati gubitak prijatelja, porodice i vjerskih zajednica kako bi zaštitile svoje potomstvo – čak i ako to dovodi u pitanje njihove sisteme vjerovanja i uništava njihove svjetove.

„Mame medvjedice“ je intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije „mame medvjedice“ – čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne.

Besplatne ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije, saopćeno je iz SFF-a.