Film Danisa Tanovića

“Deset u pola” u prvom vikendu prikazivanja najgledaniji film u bh. kinima

Deset u pola (1) (1)

“Deset u pola” publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima

Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” na prvom je mjestu po broju gledalaca u kinima u Bosni i Hercegovini ovaj vikend.

U prva četiri dana redovnog prikazivanja, novo filmsko ostvarenje Danisa Tanovića pogledalo je preko 6000 gledatelja u kino dvoranama širom BiH što je najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjih 10-ak godina i tako nastavilo izuzetno pozitivan trend sjajnih otvaranja regionalnih naslova u bh. kinima.

Film koji je svoju svjetsku premijeru imao na 27. Sarajevo Film Festivalu, a zatim prikazan na Zagreb Film Festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, na Bosphorus Film Festivalu u Istanbulu u Turskoj i na Ajyal Film Festivalu u Dohi u Kataru, svugdje je primljen s ovacijama, a posebno od strane bh. gledatelja koji su se očigledno uželjeli opuštenih tema i žanrovski određenih filmova iz domaće produkcije.

Svakako da su to i dobili od bh. oskarovca Danisa Tanovića i sjajne glumačke ekipe koju predvode Branko Đurić-Đuro i Izudin Bajrović te mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

“Deset u pola” nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

“Deset u pola” publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima. Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.