Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ubistva na setu

Detektivi i dalje traže Baldwinov telefon

baldwin snimanje tragedija

Baldwin je voditelju ABC Newsa Georgeu Stephanopoulosu rekao da je uperio repliku vintage Colta 45 na Hutchins jer su uvježbavali scenu koju su Hutchins i redatelj Joel Souza planirali snimiti kasnije tog poslijepodneva

Policija Novog Meksika zatražila je pomoć od njujorških vlasti da dobije mobitel Aleca Baldwina u sklopu istrage pucnjave na snimanju filma Rust više od tri sedmice nakon što su detektivi tražili da pretraže telefon.

Sudac za prekršaje u Santa Feu David Segura 16. decembra odobrio je nalog za pretres koji je omogućio lokalnoj policiji da pretraži Baldwinov iPhone u potrazi za dokazima važnim za istragu ubistva snimateljice Halyne Hutchins 21. oktobra na snimanju niskobudžetnog vesterna Rust. Ali do sada se to nije dogodilo, rekli su ove sedmice dužnosnici, prenosi Hina.

“Šerifov ured ne posjeduje telefon”, rekao je u petak poslijepodne glasnogovornik šerifa okruga Santa Fe Juan Rios. “Telefon je u New Yorku, kod gospodina Baldwina.” Baldwinov dom je u Hamptonsu, u okrugu Suffolk u New Yorku.

Prva državna odvjetnica Novog Meksika Mary Carmack-Altwies – odgovorna za provedbu zakona u okrugu Santa Fe, koja nadzire slučaj – rekla je u priopćenju u četvrtak da njen ured i šerifovi istražitelji “aktivno sarađuju s okrugom Suffolk, odjelom šerifa New Yorka i Baldwinovim odvjetnicima”, kako bi pribavili bilo kakav materijal s Baldwinovog telefona koji se odnosi na istragu o Rustu.

Nalog za pretres koji je izdao sudac Segura bio je provediv samo u Novom Meksiku, tvrde lokalni odvjetnici.

Službenici za provođenje zakona istražuju postupke Baldwina – glumca i producenta koji je ispalio rekvizit tokom probe – kao i pomoćnika redatelja Davida Hallsa, zaduženog za sigurnost na setu, te 24-godišnje Hanne Gutierrez Reed, zadužene za sigurnost oružja.

Nejasno je zašto poznati glumac nije svojevoljno predao telefon. Ranije u istrazi, istražitelji šerifa okruga Santa Fe pronašli su mobitele Gutierrez Reed i Hallsa. Oboje su dobrovoljno predali svoje telefone šerifovim istražiteljima bez naloga za pretres, tvrde njihovi odvjetnici.

Baldwin je voditelju ABC Newsa Georgeu Stephanopoulosu rekao da je uperio repliku vintage Colta 45 na Hutchins jer su uvježbavali scenu koju su Hutchins i redatelj Joel Souza planirali snimiti kasnije tog poslijepodneva. Baldwin je rekao da nije povukao okidač i da nije očekivao da će biti kazneno optužen. Metak iz pištolja pogodio je Hutchins i zabio se u Souzino rame, koji je pomoć dobio u bolnici u Santa Feu.

Očekuje se da će Carmack-Altwies odlučiti hoće li podići optužnicu protiv Baldwina ili članova ekipe u sljedećih nekoliko mjeseci.

U izjavi od 16. decembra na osam stranica, koja podržava nalog za pretragu, detektivka iz ureda šerifa okruga Santa Fe Alexandria Hancock rekla je da je zainteresirana za pregled Baldwinovih tekstualnih poruka, e-pošte, kontakata, istorije preglednika, privatnih poruka na društvenim mrežama, kao i popis njegovih nedavnih poziva. Istražitelji su također zatražili pristup digitalnim slikama, izbrisanim digitalnim slikama, lozinkama i svim podacima GPS-a s telefona.

U izjavi pod zakletvom za nalog za pretres Hancock je napisala da je zatražila Alecov telefon od njega, kao i njegovog odvjetnika, te da je dobila instrukcije da dobije nalog.

Detektivka je napisala da je bilo “nekoliko e-mailova i poslanih i primljenih SMS poruka” u vezi s produkcijom koju je htjela pregledati. Hancock je napomenula da će sve dobivene informacije koje nisu povezane s istragom pucnjave u Rustu biti “zapečaćene i kasnije uništene”.