direktor tesle

Elon Musk ličnost godine TIME magazina

Od gostovanja na Saturday Night Live-u do objavljivanja tweetova o kriptovalutama i akcijama koje su izazvale ogromne promjene u vrijednosti, Musk je dominirao u naslovima ali i na Twitteru gdje ima preko 66 miliona pratilaca

Izvršni direktor Tesle Elon Musk proglašen je za “ličnost godine” magazina TIME za 2021. godinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila postala je najvrijedniji proizvođač auta na svijetu, a njegov SpaceX, raketna kompanija ove godine je uzletila na rub svemira sa punom posadom.

Musk je također osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, kao i lider startupa Neuralink.

Teslina tržišna vrijednost ove godine je porasla na više od trilion dolara, što je ovu kompaniju učinilo vrijednijom od Ford Motora i General Motorsa zajedno.

Tesla proizvodi stotine hiljada automobila svake godine, i uspjeli su da spriječe probleme u lancu snabdijevanja bolje od mnogih rivala.

“Za stvaranje rješenja za egzistencijalnu krizu, za utjelovljenje mogućnosti i opasnosti doba tehničkih titana, za pokretanje najodvažnijih i najrazornijih transformacija, Elon Musk je TIME-ova osoba godine za 2021.” rekao je glavni i odgovorni urednik Edward Felsenthal.

Od gostovanja na Saturday Night Live-u do objavljivanja tweetova o kriptovalutama i akcijama koje su izazvale ogromne promjene u vrijednosti, Musk je dominirao u naslovima ali i na Twitteru gdje ima preko 66 miliona pratilaca.

Prema objašnjenju magazina “ličnost godine” je neko ko “je imao najviše uticaja na vijesti ili naše živote, na bolje ili gore.”

Naučnici koji rade na otkriću i proizvodnji vakcina proglašeni su za “heroje godine.”

Prošle godine novoizabrani predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris zajedno su dobili titulu “ličnosti godine”.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i Amazona Jeff Bezos također su dobitnici ove titule koja je prvi put dodijeljena 1927. godine.