američki mediji

Gimnastičarke koje su preživjele seksualno nasilje doktora Nassara dobile odštetu od 380 miliona dolara

nassar

Nesretne gimnastičarke, uključujući Biles i još dvije olimpijske zvijezde Aly Raisman i McKayla Maroney, dobile su bitku u sudskom procesu koji je trajao od 2017.

Žrtve osuđenog seksualnog predatora i bivšeg ljekara američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassara dobit će odštetu u iznosu 380 miliona dolara od Američke gimnastičke federacije, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta SAD-a i njihovih osiguravajućih društava. Među žrtvama je i višestruka olimpijska i svjetska prvakinja Simone Biles.

Nesretne gimnastičarke, uključujući Biles i još dvije olimpijske zvijezde Aly Raisman i McKayla Maroney, dobile su bitku u sudskom procesu koji je trajao od 2017.

Nassar je kažnjen 60-godišnjom zatvorskom kaznom zbog posjedovanja dječje pornografije, piše New York Times.

Godine 2018. Nassar, glavni liječnik američkog gimnastičkog tima, proglašen je krivim za seksualno nasilje u dobi od 58 godina, zbog čega je dobio dodatnih 175 godina zatvora.

Iste godine Američka gimnastička federacija u Indijani proglasila je bankrot kako bi riješila tužbe koje su protiv nje pokrenule Nassarove žrtve. Dok su svjedočile protiv Nassara, mnoge žrtve su okrivile Američku gimnastičku federaciju što ih nije zaštitila i što je zatvorila oči pred zlostavljanjem.

– Dužni smo da omogućimo žrtvama zlostavljanja da žive normalnim životom što je prije moguće kroz sudske postupke i kompenzaciju – navodi se u saopćenju američke federacije.

Skandal s Nassarom, koji je zlostavljao više od 250 sportašica pod izgovorom ljekarskih pregleda između 1996. i 2005. godine, uzdrmao je američki sport do temelja.

Prva žrtva koja je izašla u javnost i optužila Nassara bila je advokatica i bivša gimnastičarka Rachael Denhollander, koju je Nassar zlostavljao 2000. godine u dobi od 15 godina.

– Ovo poglavlje je konačno zatvoreno. Težak rad na reformi i rekonstrukciji sada može početi. Bitno je da li će biti pravde i promjena, koje će sada uslijediti – tvitala je bivša gimnastičarka, koja je na suđenju protiv Nassara zatražila od suda da ne pokazuje nikakvu milost prema pedofilu.

Wall Street Journal piše da će najveći dio novca žrtvama isplatiti TIG osiguranje.