Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eurosong: Armeniji prijeti diskvalifikacija

armenia karabah

Predstavnici Armenije prijeti diskvalifikacija sa ovogodišnjeg Eurosonga, koji se održava u Stockholmu, zbog isticanja zastave okupiranog Karabaha tokom manifestacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iveta Mukuchyan, koja predstavlja Armeniju, podigla je zastavu tokom emitovanja prve polufinalne večeri u srijedu, čime je prekršila pravila takmičenja.

„Evropska radiodifuzna unija, EBU, i Refrentna grupa, upravno tijelo Eurosonga, najoštrije osuđuje mahanje zastavom Nagorno-Karabaha u zelenoj sobi“, saopštili su organizatori takmičenja.

Dodali su da bi bilo kakvo „dalje kršenje pravila Eurosonga 2016 moglo bi dovesti do diskvalifikacije iz ovogodišnje manifestacije ili na narednim takmičenjima“.

U saopštenju se navodi da je Referentna grupa odlučila da sankcioniše aremenskog javnog emitera AMPTV u skladu sa pravilima, ali su dodali da će „karakter sankcije utvrditi najkasnije do sljedeće sjednice Refrentne grupe u junu ove godine“.

Iz grupe su naglasili da su svjesni napete situacije u Karabahu i tenzija koje vladaju između Azerbejdžana i Armenije.

Okupirani Karabah je od međunarodne zajednice okarakterisan kao teritorij Azerbejdžana, ali su vladavinu u tom dijelu preuzeli armenski scesionisti nakon raspada Sovjetskog saveza devedesetih godina prošlog vijeka.

Uprkos mirovnom sporazumu iz 1994. godine pogranične čarke su česta pojava. Početkom prošlog mjeseca to je eskaliralo u najteže sukobe od početka rata, pri ćemu je poginulo najmanje 270 ljudi.