SHOWbuzz

Eurosong zabranio zastave Islamske države, Kosova, Palestine…

30/04/2016

Španija je u petak zatražila od organizatora Eurosonga ukidanje odluke kojom se na takmičenju za najbolju pjesmu brani isticanje zastave pokrajine Baskije, stavljene na listu sa zastavama Islamske države, Kosova, Palestine i drugih, kako kažu organizatori, međunarodno nepriznatih zemalja.

“Neprihvatljiva je zabrana isticanja baskijske zastave, simbola dragog svim Baskima i svim Špancima, kojeg podupire ustav”, izjavio je ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo koji je to zatražio.

Eurovizija, mreža evropskih televizijskih kuća, koja organizira takmičenje 14. maja u Stockholmu na službenim internetskim stranicama objavila je spisak zastava čije je unošenje u dvoranu zabranjeno. Na njemu se nalaze i zastave Pridnjestrovlja, međunarodno nepriznate republike između Moldavije i Ukrajine, Krima anektiranog od strane Rusije, Donjecke Narodne Republike odcijepjene od Ukrajine, Sjevernog Kipra, Nagorno-Karabaha, Kosova, Palestine te Islamske Države.

Predsjednik sjeverne španske pokrajine Baskije, Inigo Urkullu, zatražio je povlačenje Španije s ovogodišnjeg takmičenja u glavnom gradu Švedske ukoliko ne dođe do micanja zastave sa spiska.

“Baskijska vlada će tražiti od španskog ambasadora u Švedskoj i Španske radio-televizije (RTVE) uklanjanje baskijske zastave s liste zabranjenih na Eurosongu”, napisao je Urkullu na Twitteru.

Urkullu, član stranke desnog centra PNV, istaknuo je kako baskijska zastava predstavlja naciju unutar višenacionalne Španije te da bi bilo logično da se Španija povuče s takmičenja.

Zastupnica PNV-a u Evropskom parlamentu, Izaskun Bilbao, zatražila je od evropskih institucija u Briselu da objasne Švedskoj što je to zastava Baskije. “Ovo je uvreda za građane Baskije”, istakla je.

Baskija, pokrajina s 2,2 miliona stanovnika i vlastitim jezikom, ima svoj parlament u kojem većina zastupnika podržava organiziranje referenduma o nezavisnosti po uzoru na Škotsku u septembru 2014. Separatistička oružana skupina ETA proglasila je prekid aktivnosti 2011., nakon više od četiri desetljeća postavljanja bombi u Španiji.

Evrovizija je objasnila da zabrane služe kako se takmičenje ne bi politiziralo. Glasnogovornik Dave Goodman je priopćio kako “politika zastava nije napravljena niti protiv jedne organizacije niti teritorija” te da se izvinjavaju ako su nekoga uvrijedili.

Španski mediji u petak popodne pišu da će baskijska zastava ipak biti dopuštena, te da će organizatori objaviti novu listu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.