Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jubilarni 20. festival

Exit otvorio kapije, nevakcinisani na festival samo uz test

exit (1)

Pocedura za ulazak na festival će zbog epidemioloških mjera biti nešto drugačija i duža, pa organizatori apeluju na posjetioce da sve obave na vrijeme

Dvadeseti muzički festival Exit počeo je 8. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, poslije godinu dana pauze zbog pandemije korona virusa.

“Festivalske kapije su otvorene i vrlo brzo, nakon svega što smo prošli, ponovo ćemo biti zajedno u našoj voljenoj Tvrđavi. Vjerujem da ćemo svi morati da protrljamo oči kako bismo bili sigurni da ne sanjamo”, objavio je osnivač Exita Dušan Kovačević.

Svi koji nisu vakcinisani ili nisu preležali COVID-19, kartu za poznati festival u Vojvodini mogu da preuzmu tek pošto urade brzi antigenski test i kada se ustanovi da nisu inficirani korona virusom.

“Bezbjednosni protokol je utemeljen na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su pokazala da će, uz kontrolisan i ograničen ulazak, festivali biti najbezbjednija mjesta okupljanja u zemlji”, saopštili su organizatori.

Besplatno antigensko testiranje organizovano je na punktu na novosadskom Sajmu, tokom četiri dana trajanja festivala, od 10 do 18 sati.

Organizatori su saopštili da je potrebno da posjetioci ponesu kupljeni četvorodnevni vaučer (ili jednodnevnu ulaznicu), ili lični dokument.

Oni koji ulaze sa pozivnicama će brze antigenske testove moći da urade u laboratorijima sa kojima je Exit dogovorio saradnju, a cijene se kreću od oko 7 do 12 eura.

Pocedura za ulazak na festival će zbog epidemioloških mjera biti nešto drugačija i duža, pa organizatori apeluju na posjetioce da sve obave na vrijeme.

Više od 80 odsto vakcinisanih

Organizatori su 6. jula saopštili da je u prvih 24 sata od početka preuzimanja narukvica (ulaznica) za festival, čak 84 odsto posetilaca imalo validan, elektronski očitan, Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o vakcinaciji.

“Ostali posjetioci, oni iz inostranstva, su pokazali potvrdu o vakcinaciji iz njihove zemlje”, saopštili su organizatori na svom sajtu.

Ove godine, Exit je smanjio kapacitet, pa će umjesto dosadašnjih 40 bina, biti postavljeno njih 20.

Kompleti ulaznica za sve dane festivala su rasprodati i sada se mogu kupiti samo jednodnevne ulaznice.

Dvadeseti po redu Exit fokus stavlja i na brigu o mentalnom zdravlju. Pod sloganom “Slavimo život” psihološki centar Srce pružaće podršku svima koji budu na festivalu.

Dvadeseta godišnjica Exita

Velika proslava 20. godišnjice Exita trebalo je da bude održana prošle godine, ali je festival otkazan zbog pandemije korona virusa.

Na ovogodišnjem Exit nastupiće svjetske zvezde David Guetta, DJ Snake, Charlotte de Witte, Robin Shulz, Sabathon i drugi, dok iz regiona, pored ostalih, dolaze Rundek i ekipa, Massimo, Hladno pivo iz Hrvatske i Laibach iz Slovenije.

Takozvani nulti Exit održan je ljeta 2000. godine, trajao je 100 dana i predstavljao je bunt mladih protiv režima tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Komponenta društvene angažovanosti Exita slabila je iz godine u godinu, a jednu od prektretnica predstavljala je 2005. godina, kada su organizatori festivala najavili da će se obilježiti desetu godišnjicu genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Tada je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji će 2008. godine izaći iz radikala i osnovati Srpsku naprednu stranku te postati predsjednik Srbije 2012. godine, poručio da, ukoliko organizatori na nekoliko minuta prekinu muzički program na festivalu kao što su najavili, naredne godine Exit neće biti održan.

Srpska radikalna stranka haškog osuđenika Vojislava Šešelja je u periodu od 2004. do 2008. godine bila na vlasti u Novom Sadu, a gradonačelnica je bila današnja ministarka kulture i visoka funkcionerka novonastale Srpske napredne stranke na čijem je čelu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Maja Gojković.

Organizatori su odustali od ideje da se na nekoliko minuta prekine muzički program na cijelom festivalu i umjesto toga pustili pjesmu grupe Eurythmics “I Saved the World Today” uz obrazloženje da su tako željeli da pošalju “poruku mira” mladima u regionu.