Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baščaršijske noći

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company stižu u Sarajevo

femi kuti
Foto: BKC

Sin legendarnog Fela Kutija, rodonačelnika muzičkog pravca afrobeat, nastupit će na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu, 22. jula

Sarajevske pozornice sve češće imaju priliku ugostiti svjetska muzička imena. Iz JU “Bosanski kulturni centar KS”, koja je izvršni organizator Festivala Baščaršijske noći, najavljuju iznenađenje za posjetioce, koncert svjetske atrakcije, bend Femi Kuti & The Positive Force. Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija (Nigerija) rodonačelnika muzičkog pravca afrobeat, nastupit će na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu, 22. jula u 22 sata.

Prije njih publiku će od 20 sati zagrijati veterani i pioniri rock muzike na ovim prostorima Dado Topić & Time Company. “Makedonija”, “Za koji život treba da se rodim”, “Da li znaš da te volim”, neke su od kultnih pjesama sa kojima je grupa Time sedamdesetih godina prošlog stoljeća stekla reputaciju najvažnije progresivne rock grupe ex Jugoslavije.

Koncert se organizira u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo/Kultura na ulice, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.

Ulaz je besplatan, saopćeno je iz BKC-a.

Femi Kuti briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a ništa slabiji nije ni kao pjevač. Njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

Kao nekada Bob Marley i Femi Kuti osim muzike na koncertima prenosi i društvenu poruku o Africi, njenim prirodnim bogatstvima, ali i o siromaštvu i izgladnjelim ljudima, njenim neprestanim ratovima, umjetnim pravolinijskim granicama među državama koje su povukli kolonizatori i nametnutim društvenim uređenjima. Sve to uz pozitivan stav o životu vodeći se parolom svoga oca da muzika može biti oružje budućnosti koje će doprinijeti miru.

Zbog svog aktivizma usmjerenog protiv društvene i socijalne nepravde, te skretanja pažnje na aktuelni problem AIDS-a u Africi, Femi Kuti je 2022. godine proglašen UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje, a Amnesty International ga je 2012. godine imenovao za afričkog ambasadora.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova “The Positive Force”. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom četveročlanom duvačkom sekcijom, naprosto “žare i pale”. Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju “naelektrisano” muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa. Femi Kuti & The Positive Force nastupali su na europskoj turneji sa Red Hot Chili Peppersima 2011. godine, navodi se u saopćenju.