Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival “Živjeti slobodno” u čast obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Živjeti slobodno

Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i ove godine biće ispraćen brojnim sadržajima i bogatim programom koji nam donosi četvrti po redu festival “Živjeti slobodno”.

Program ovog događaja započinje u nedjelju 07. maja u 20:00 kada će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biti izvedena predstava “Beton mahala” u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića. Zabranjivana predstava o kojoj se ćuti, ustvari je rekla mnogo i svakim izvođenjem privukla veliku pažnju publike u cijelom regionu. Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

Sutradan, u ponedjeljak 08. maja od 12:00, u Kulturnom centru Banski dvor, očekuje nas panel diskusija na temu “Antifašizam i postistina” u kojoj učestvuju: Ivana Pantelić (istoričarka); Aleš Čar (jedan on najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije); Branko Rosić (pisac i zamjenik glavnog urednika magazina Nedeljnik); Branislav Trifunović (glumac); Samir Hodović (frontmen benda Velahavle i građanski aktivista); moderator ovog panela biće Vule Žurić (pisac)

Utorak, 09. maj rezervisan je za prikazivanje dokumentarnog filma “Zaveštanje” reditelja Ivana Jovića sastavljen od svjedočanstava ljudi koji su preživjeli genocid u NDH u periodu od 1941. do 1945. Godine. Cilj autora je da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta Zaveštanje, omogući da do novih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču. U filmu govore posljednji živi svjedoci teških događaja iz Drugog svjetskog rata, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena. Film će biti prikazan od 20:00 u Jevrejskom kulturnom centru, nakon čega je planiran razgovor sa autorima filma.

U finišu ovogodišnjeg bogatog programa festivala Živjeti slobodno, u srijedu 10. maja očekuje nas centralni muzički događaj na Aquani, na kojem će nastupiti Zoster/Zabranjeno pušenje/Goran Bare & Majke. Početak je planiran u 20:00 nastupom predgrupe Shanghai Street Fight. Ulaznice po cijeni od 7 KM u pretprodaji i 10 KM na dan koncerta dostupne su na prodajnim mjestima KSB/Peckham pub/Café bar Šestica.