Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki projekat

Filmski centar Sarajevo: Omiljeni bh. filmovi uskoro u digitalnoj formi

fc sarajevo

ilmski centar Sarajevo radi na očuvanju tradicije i baštine bh. kinematografije

Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović primila je u posjetu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonija Beusa, ministra kulture i sporta KS Samira Avdića i predstavnicu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Elizabetu Delalić te s njima razgovarala o projektu restauracije i digitalizacije fundusa bh. kinematografije.

Tanović je podsjetila da je tokom prošle i početkom ove godine Filmski centar Sarajevo, uz podršku Fonda američkih ambasadora je u cilju očuvanja filmske kulturne baštine BiH nabavio izuzetno vrijednu opremu za digitalizaciju bh. filmova.

To će, dodala je, doprinijeti očuvanju izuzetno bogatog fundusa bh. kinematografije koji će u kvalitetnoj formi biti dostupan sadašnjim i budućim generacijama filmskih radnika i građana.

– Nedavno nam je stigla oprema za restauraciju i digitalizaciju, te je uz pomoć obučenih tehničara i kolorista pripremljena za rad. Izuzetno je važno da stručni i školovani volonteri također učestvuju u realizaciji ovog projekta – istakla je.

Filmski centar Sarajevo radi na očuvanju tradicije i baštine bh. kinematografije, te razvoju filmske industrije i audiovizuelnog sektora u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednik nekadašnjih velikih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film.