Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIRCLE Women Doc Accelerator

Ines Tanović izabrana za učešće u međunarodnom programu za dokumentarni film

ines tanovic
FOTO: Fena
Ines Tanović

U pet godina, CIRCLE je podržao 50 redateljica i producentica koji dolaze iz 35 različitih zemalja

Bosanskohercegovačka rediteljica Ines Tanović izabrana je za učešće u CIRCLE Women Doc Accelerator godišnjem programu obuke za deset žena – redateljica i producentica koje razvijaju dokumentarne projekte sa snažnim međunarodnim potencijalom.

CIRCLE Women Doc Accelerator je osnovala redateljica, producentica i kustosica Biljana Tutorov (Srbija) 2018. godine, kada je kreirala novu platformu za filmske autorice.

Inicijativa se sastoji od tri modula koja se održavaju u tri različite zemlje. Temeljena je na pažljivo odabranoj konstelaciji sudionika i mentora. Grupni rad se kombinira s individualnim konsultacijama. Ove godine se prijavilo više od 160 rediteljica i autorica iz cijelog svijeta sa svojim dokumentarnim projektima. U program je ušlo njih samo deset, između kojih je i Ines Tanović, rediteljica i scenaristica iz BiH sa svojim projektom za dugometražni dokumentarni film “Pismo mojoj djeci”.

– “Pismo mojoj djeci” je dugometražni dokumentarac koji na kreativan način prati zamršene putanje dvije različite porodice, od kojih jedna potiče iz kosmopolitskog miljea Berlina, a druga je ukorijenjena u raznolikoj historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Paralelne priče se isprepliću kroz fotografije, arhivske dokumente i naraciju autorice o svom porijeklu. Njemačku i bosansku porodicu povezuje film kao medij, film kao profesija glavnih junaka i film kao mjesto susreta dvoje ljudi iz tako različitih zemalja kao što su Njemačka i Bosna. Film kao autoreferencijalni model priče u priči. Priča koja dokazuje da nas u različitosti ipak puno više spaja nego razdvaja, što je važno pokazati u današnjem svijetu koji nas tjera da se zbog različitosti više mrzimo nego uvažavamo – kazala je Ines Tanović za Fenu.

Projekti koji su podržani ove godine su: “The Warriors & The Swan” u produkciji Åsne H øgetveit; Amazonas, Clare Lopez Rubio (Španija); Francesca Bertin's Al Bayt (Njemačka); “Pisma iz kuće”, redatelj Xin Fang (Kina); “Pismo mojoj djeci”, redateljica Ines Tanović (Bosna i Hercegovina); “Nada protiv nade redateljice” producentice Mine Keshavarz, Somewhere Over the Rainbow od Koval Bhatia (India); “Bijele vode” Flore Linghwa Huang (Tajwan); “Maty ili stvarni život” Fagamou Ndiaye (Senegal, Francuska) i “Portret A” od Rand Beirutyja (Jordan, Njemačka).

Selektori programa bili su književnica i producentica Suzy Gillett, voditeljica projekta Babette Dieu, producent Kesmat El Sayedu te producentica i asistentica na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje Jelens Mišeljić.

CIRCLE sufinancira #creativemediaeurope i organizira se pod pokroviteljstvom Eurimages.

U pet godina, CIRCLE je podržao 50 redateljica i producentica koji dolaze iz 35 različitih zemalja.

Od svih projekata razvijenih kroz CIRCLE, 95 posto je ili dobilo međunarodna sredstva ili je premijerno prikazano na nekim od najprestižnijih filmskih festivala diljem svijeta.

Program između ostalog podržavaju: Cannes Docs – Marché du Film, International Emerging Film Talent Association (IEFTA), Documentary Association of Europe (DAE), Cineuropa, European Women's Audiovisual Network (EWA) i mnogi drugi koji su prepoznali značaj ove platforme.