Aukcija u New Yorku

Gitara Erica Claptona prodata za 625.000 dolara

eric clapton screenshot

Njena je cijena i dalje je puno niža od rekordne cijene postignute za gitaru prodatu na aukciji, a riječ je o poluakustičnoj gitari Kurta Cobaina koju je frontman Nirvane svirao na koncertu “MTV Unplugged” 1993.

Gitara koju je Eric Clapton svirao 1970. na prvom koncertu uživo njegove tadašnje grupe Derek and The Dominos prodata je na aukciji održanoj u petak i subotu u New Yorku za 625.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Julien's.

Vrijednost Claptonove akustične gitare Martin D-45, čija je prodaja najavljena kao vrhunac aukcije održane u njujorškome Hard Rock Caféu, ali i na internetu, prvobitno je procijenjena na 300.000 do 500.000 dolara, prenosi Hina.

Njena je cijena i dalje je puno niža od rekordne cijene postignute za gitaru prodatu na aukciji, a riječ je o poluakustičnoj gitari Kurta Cobaina koju je frontman Nirvane svirao na koncertu “MTV Unplugged” 1993. Na aukciji Julien's Auctiona održanoj 2020. postigla je cijenu od 6 miliona dolara.

Među ostalim gitarama prodatim na izložbi u New Yorku su Gibson Explorer, koja je pripadala Edgeu iz grupe U2, a prodana je za 437.500 dolara, i Fender Stratocaster, na kojoj je svirao gitarist i pjevač Pink Floyda David Gilmour, koja je prodata za 200.000 dolara.

Od prodaje ukupno 1000 predmeta koji su nekad pripadali Beatlesima, članovima grupe Guns N'Roses i Nirvane, Michaelu Jacksonu, Amy Winehouse, Whitney Houston, Lady Gagi, Madonni, Elvisu Presleyju i Rolling Stonesima zarađeno je ukupno pet miliona dolara.