Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S koncerta "Unplugged"

Gitara Kurta Cobaina prodata za rekordnih šest miliona dolara

kurt gitata (1)

Poluakutistična gitara Kurta Cobaina predstavlja rijedak model D-18E američkog proizvođača Martina

Gitara preminulog američkog muzičara Kurta Cobain, koju je koristio za snimanje čuvenog koncerta “Unplugged” grupe “Nirvana” 1993. godine, prodata je na aukciji za šest miliona dolara, što je rekord za taj instrument, saopštila je danas aukcijska kuća Julien's Auctions.

Kupac, australijski je preduzetnik Peter Freedman, osnivač kompanije Rode Microphones, bio je prisutan na aukciji u Los Angelesu. Freedman je rekao da će Cobainovu gitaru izlagati u brojnim svjetskim gradovima.

Prije ove aukcije, najskuplja je bila gitara čuvene marke Fender Stratokaster, poznata kao Black Strat, koju je koristio David Gilmour, gitarista kultne britanske grupe Pink Floyd. Ta gitara je prodata 2019. godine za 3,975 miliona dolara.

Poluakutistična gitara Kurta Cobaina predstavlja rijedak model D-18E američkog proizvođača Martina. Takvih gitara ima samo 302, a Cobainova je iz 1959. godine, navela je ranije aukcijska kuća Julijen.

Koncert “Unplugged” (Bez struje) snimljen je u New Yorku 18. novembra 1993. na vrhuncu slave grupe “Nirvana”. Bend je uticao na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

Cobain je snimio taj koncert manje od šest mjeseci pre nego što je 5. aprila 1994. izvršio samoubistvo