Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danny masterson

Glumac iz jedne od najpopularnijih komičnih serija proglašen krivim za silovanje

Foto: Screenshot

Tužitelji su rekli da je Danny iskoristio svoju istaknutost u Scijentološkoj crkvi, gdje su sve tri žene bile članice u to vrijeme, kako bi decenijama izbjegavao posljedice

Glumac Danny Masterson, koji je glumio Stevena Hydea u popularnoj seriji Lude sedamdesete, proglašen je krivim za dva silovanja. Porota od sedam žena i pet muškaraca donijela je presudu nakon sedmodnevnog vijećanja. Prijeti mu do 30 godina zatvora, piše The Guardian.

Drogirao i silovao žene

47-godišnji glumac navodno je stavljao drogu u piće ženama kako bi ih mogao silovati. Tužitelji su rekli da je silovao tri žene, uključujući i dugogodišnju djevojku, u svojoj kući u Hollywood Hillsu između 2001. i 2003. godine. Za silovanje dugogodišnje djevojke porota nije mogla donijeti presudu, ali su ga proglasili krivim za silovanje preostale dvije žene.

Tužitelji su rekli da je Danny iskoristio svoju istaknutost u Scijentološkoj crkvi, gdje su sve tri žene bile članice u to vrijeme, kako bi decenijama izbjegavao posljedice. Glumac nije svjedočio niti su njegovi advokati pozvali svjedoke. Odbrana je tvrdila da su djela bila sporazumna i pokušala je diskreditirati priče žena ističući promjene i nedosljednost tokom vremena.

Scijentološka crkva odigrala je značajnu ulogu u suđenjima. Sutkinja Charlaine F Olmedo dopustila je svjedočenje stručnjaka o strategiji crkve, a tužiteljice su izjavile i da su osjećale da ih u sudnici neki pripadnici crkve zastrašuju.

Osjećala se i napetost između sadašnjih i bivših scijentologa. Suđenju je bila prisutna i Leah Remini, bivša pripadnica Scijentološke crkve, koja je postala najistaknutiji kritičar scijentologije. Povremeno je grlila jednu od tužiteljica kako bi je utješila.

Scijentološka crkva rekla ženama da ne idu na policiju?

Sudac je bivšim i sadašnjim članovima crkve dopustio da objasne zašto je ženama toliko dugo trebalo da prijave silovanje. Žene su rekle da im je kad su prijavile glumca crkvenim dužnosnicima rečeno da nisu silovane, već da su podvrgnute etičkim programima. Dužnosnici su ih upozorili da ne smiju ići u policiju prijaviti člana tako visokog ranga.

“Scijentologija im je rekla da za njih nema pravde. Imate priliku pokazati im da ima pravde”, rekao je zamjenik okružnog tužitelja Reinhold Mueller porotnicima u svojoj završnoj riječi. Crkva je oštro demantovala da ima bilo kakvu politiku koja zabranjuje članovima odlazak svjetovnim vlastima.

Dvije žene, koje su poznavale Mastersona iz društvenih krugova u crkvi, rekle su da im je on dao piće i da su se onesvijestile prije nego što ih je nasilno silovao 2003. Treća, tadašnja Mastersonova djevojka s kojom je bio pet godina, rekla je da se probudila i vidjela da je siluje te da ga je povukla za kosu kako bi ga zaustavila.

“Optuženi drogira svoje žrtve kako bi stekao kontrolu. On to radi kako bi svojim žrtvama oduzeo mogućnost pristanka”, rekla je zamjenica okružnog tužitelja Ariel Anson. Masterson nije optužen niti za jednu točku drogiranja i nema toksikoloških dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju.

Nakon što je proglašen krivim, iz sudnice je odveden u lisicama. Njegova supruga, glumica i model Bijou Phillips, plakala je dok su ga odvodili. Ostala obitelj i prijatelji sjedili su kamenih lica.