James Michael Tyler

Glumac iz serije “Prijatelji” otkrio da boluje od raka prostate

gunther-1624344507 (1)

Iskoristio je priliku i pozvao druge muškarce da provjere prostatu na sljedećem liječničkom pregledu

Zvijezda prijatelja James Michael Tyler, koji je glumio konobara Central Perka Gunthera, obznanio je da ima karcinom prostate u četvrtoj fazi.

U intervjuu za NBC-jevu emisiju Today, 59-godišnjak je otkrio da mu je bolest dijagnosticirana u septembru 2018. nakon rutinskog pregleda.

Rak se od tada proširio i na kosti i on više ne može hodati. Prolazi kemoterapiju.

“Na kraju, znaš, vjerovatno će me dokrajčiti”, rekao je voditelju Craigu Melvinu.

Govoreći o svojoj dijagnozi, rekao je: “Tada sam imao 56 godina i oni pregledavaju PSA, koji je antigen specifičan za prostatu.

“To se vratilo u izuzetno visokom broju … Pa sam odmah kad sam provjerio rezultate testa krvi uvidio da tu očito nešto nije u redu.

“Gotovo odmah, nazvao me doktor rekao: ‘Hej, trebaš doći sutra, jer sumnjam da imaš prilično ozbiljan problem s prostatom.'” Nakon što je propustio još jedan test tokom pandemije, rak se proširio do kostiju i sada je u četvrtoj fazi. “Rak u kasnoj fazi”, potvrdio je. “Pa na kraju, znaš, vjerovatno će me dokrajčiti.”

Iskoristio je priliku i pozvao druge muškarce da provjere prostatu na sljedećem liječničkom pregledu. “Postoje i druge mogućnosti dostupne ukoliko se bolest otkrije na vrijeme”, rekao je.

Iako nije uzimao jednaku količinu vremena na ekranu kao šest glavnih likova Friendsa, Gunther je bio i ostao popularan lik među obožavateljima.

Njegov lik, Gunther je radio kao konobar i menadžer u kafani Central Perk, a bio je zaljubljen u lik koji je igrala Jennifer Anniston, Rachel, koja je u kafiću radila kao konobarica u ranim sezonama emisije.

Kratko se pojavio na specijalnom okupljanju Prijatelja prošlog mjeseca putem Zooma. “Bilo mi je to najzaboravnijih 10 godina u životu, iskreno”, rekao je o emisiji.

“Ne bih mogao zamisliti bolje iskustvo. Svi su ti ljudi bili fantastični i bilo je veliko zadovoljstvo raditi s njima. Osjećao sam se vrlo, vrlo posebno.”

Govoreći o tome kako svoju dijagnozu nije spominjao tokom okupljanja, kaže: “Nisam želio da to bude poput ‘Oh, i usput, Gunther ima rak’.”


Dodao je da su ostali članovi glumačke ekipe znali za njegovu dijagnozu. “David Schwimmer (koji je glumio Rossa) dopisivao se sa mnom putem Instagrama. Producenti su znali, znaju već jako dugo.”

Tyler se pojavljivao u emisiji tokom njenog desetogodišnjeg prikazivanja i postao je miljenik gledatelja uglavnom zbog svog svoje naizgled hladne pojave.

Ponovno se ujedinio sa svojim kolegom iz Prijatelja 2012. godine u epizodi BBC-ovog sitcoma Episodes, igrajući trenera hokeja na ledu.

Neke od njegovih zapaženih filmskih uloga su u filmovima The Disturbance at Dinner, Foreign Correspondents, Motel Blue, i Jason's Big Problem.

Emisija Today prikazala je fotografije Tylerovog kućnog života dok su ga intervjuirali, uključujući i njega u invalidskim kolicima, a glumac je bio jako emotivan dok je govorio o svemu.

Na pitanje novinara da li žali što nije učinio nešto drugačije, Tyler je odgovorio: “Slušao bih više svoju divnu suprugu – koja mi je u svemu tome bila apsolutna snaga.

“Otišao bi doktoru ranije i vjerovatno bi sve na vrijeme otkrio.“