Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goran Bregović gostovao na HRT-u: Jugoton nam je dobavljao kokain

GoranBregovicNedu2

Goran Bregović danas je gostovao na Hrvatskoj televiziji u emisiji  “Nedjeljom u 2”.

U emisji, u kojoj su se dotakli brojnih tema, priznao je da je da se u početku muzikom bavio zbog djevojčica, ali to se s vremenom promijenilo.

“Imam taj neki invaliditet iz rock and rolla, moram biti uvijek u nekoj gužvi. Volim raditi s ljudima i vidjeti što će se dogoditi. Ako ne vjeruješ da će se toga dana dogoditi neko čudo, nema se ni smisla probuditi”, kaže Bregović.

“Bijelo dugme je uvijek sviralo pastirski rock. Čitavo vrijeme pritiskali smo tu istu tačku”, rekao je Bregović, dodajući da mu ne smeta kada ga kritičari britko napadaju, ali ne i kada ga “kolju tupim nožem”

“Kad počnu da mi se znoje noge, kao kad neko priča gluposti. To je stvar osjećaja, jer muzika nije ni zrak ni hrana ni seks. Muzika je kao sol, može i bez nje, ali bi bilo bljutavo”, pokušao je objasniti Bregović šta je za njega loša glazba.

 

 

“Kada stvarate muziku, da li kradete?”, htio je znati voditelj Aleksandar Stanković, aludirajući na informaciju da je zbog plagiranje pjesme Enricu Maciasu morao platiti milion eura.

“To je izmišljotina, ne postoji. Nisam nikada imao sudski proces, a kamo li zbog muzike”, odgovorio je Bregović, dodajući da je svaka muzika nastala u “sudaru” s drugom muzikom.

“Toga ima koliko hoćete i mislim da to tako i treba biti. Većina dobro napisane muzike nastavlja neku tradiciju, nije to namjera kompozitora”, odgovorio je Bregović na pitanje kada bi se osjetio povrijeđenim ako bi čuo vlastitu muziku u tuđoj.

“Ja imam ciganski stav prema tome. Kod njih je muzika kao zalazak sunca, svačija je. Nikad se ne bih uvrijedio da neko od mene ukrade glazbu, sviđa mi se ideja da mi je neko ukrade. To tako treba biti”, tvrdi Bregović.

“Deset godina u kojima sam ja pisao dobro, a on dobro režirao. Bila je to sretno složena ekipa”, komentirao je suradnju s Emirom Kusturicom, dodajući da je to vjerojatno najveći režiser kojeg smo imali.

“Počeo sam karijeru svirajući u striptiz baru sa 17 godina. Ima li veće sreće nego biti okružen golim ženama u toj dobi? Onda sam se riješio predavanja, a prije rata sam već imao zlatne ploče u 10 zemalja. Onda sam bio sretan što nisam bio zatvoren u Sarajevu tokom rata”, pojasnio je Bregović zašto se smatra sretnim u životu.

[yuzo_related]

“Bijelo dugme je uvijek sviralo pastirski rock. Čitavo vrijeme pritiskali smo tu istu tačku”, rekao je Bregović, dodajući da mu ne smeta kada ga kritičari britko napadaju, ali ne i kada ga “kolju tupim nožem”.

“U rock nad rollu uvijek ima previše i slave i žena… Jedino sam uvijek pazio da nas ne ulove s drogom”, kaže Bregović.

“Je li tačno da je Bijelo dugme imao dogovor s Jugotonom da im dostavi određenu dozu kokaina?”, pitao je Stanković.

“To je bilo u trošku studija, da. Imao sam rokove koje je trebalo ispoštivati, u dvije sedmice sam morao napisati određenu količinu muzike, i to mi je pomagalo da ostanem budan. Ali ja sam s drogom raskrstio”, kaže Bregović.