"Slika je ukradena"

Ispovijest profesorice Berine Fatić: Fotografija je ukradena

berina

“Fotografija je ukradena iz privatne prepiske s mojim mužem. Nikad je nigdje nisam objavila, nego je ukradena. U posljednjih deset godina, koliko ga imam, profil na Facebooku hakiran mi je više od 50 puta”, kaže

Prije nekoliko dana objavljeno je kako se profesorica bosanskog jezika Berina Fatić  gola slikala u učionici u Varešu.

Jučer je Berina za Dnevni Avaz komentirala cijelu priču.

“Fotografija je ukradena iz privatne prepiske s mojim mužem. Nikad je nigdje nisam objavila, nego je ukradena. U posljednjih deset godina, koliko ga imam, profil na Facebooku hakiran mi je više od 50 puta”, kaže.

“Kome sam se toliko zamjerila?”

O tome kako su njene fotografije iz spavaće sobe procurile u javnost, kaže da joj odavno zlonamjernici pokušavaju uništiti život, karijeru, brak.

“Kome sam se toliko zamjerila? Kome smetam? Ne znam kome je u cilju da mi ovo uradi, nije mi jasno zašto ovolika negativna kampanja protiv mene. I to ne traje samo ovih sedam mjeseci otkako se pojavila ta fotografija, nego posljednje tri godine. Neću uvlačiti politiku, ali otkako sam počela govoriti neke stvari javno, počela je kampanja protiv mene i mog muža”, kaže Fatić.

Naglašava da sa svojim životom i profilima na društvenim mrežama ima pravo raditi što želi te da nikad nije osobno u javnost dala fotografiju na kojoj je gola i u razredu.

“Nastavu vodim zakopčana do grla. I svaka slika iz škole je u cilju promocije škole u kojoj radim. To što sam na ulici obučena kako sam obučena moja je stvar i moj život. Takvih fotografija ima još. Ukoliko se pojavi još neka fotografija, potječe iz istog izvora, odnosno iz prepiske s mojim mužem”, kaže.

Slika Viberom kružila mjesecima

Dodaje da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima, te je o tome obavijestila direktora škole, kantonalnog inspektora, policiju, FUP. Policija joj je rekla da ništa ne poduzima jer nema osnova za tužbu i da će se sve to smiriti.

“Ja sam žrtva cyber-kriminala, nema aparata da te država zaštiti. Molim vas da ovo bude kraj priče. Stvarno meni ovakav publicitet ne treba”, dodaje.

Direktor: To je njena privatna stvar

Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole „Nordbat – 2“ u Varešu kaže da je profesorica Fatić izuzetno vrijedan i uzoran radnik i da nikada nije bilo nikakvih pritužbi na njen rad.

“Smatramo da je ona žrtva cyber nasilja. O slučaju fotografije smo upoznati od početka, to je njena privatna stvar. Nije točno da se gola slika u razredu. Njen privatni život je njena stvar, kao i profil na Facebooku”, naglasio je direktor Hrvat.

Za sedam dana njih dvije zaradile 20.000 eura, njemu su dale pola