Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz predstojeće dodjele Oscara bit će izrezani dosadni dijelovi

oscar2222

Jedna od promjena koje su ove godine najavili iz “Akademije” (institucija koja dodjeljuje Oscare, puno ime The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) bila je da će se dodjeljivati još jedna nagrada.

U pitanju je bila nagrada “outstanding achievement in popular film” to jest “nagrada za izvanredno postignuće u kategoriji popularnog filma”. Niko iz Akademije nije niti u jednom trenu objasnio šta bi tačno to trebalo biti, kao što nisu objasnili ni kako će se i koji film(ovi) takmičiti za tu nagradu.

Srećom, neko je ipak čitao razne komentare koji su preplavili društvene mreže i druge medije, te je Akademija odlučila kako će odgoditi dodjeljivanje nove kategorije za jednu godinu.

– Bilo je mnogo različitih reakcija na vijest o uvođenju ove nagrade i prepoznali smo u svim njima potrebu da još malo diskutujemo o uvođenju te nagrade. Napravili smo neke promjene u Oscarima tokom godina, uključujući i ovu godinu, i nastavit ćemo evoluirati cijelo vrijeme, uz poštivanje ostavštine onoga što se zbilo u prethodnih 90 godina – izjavila je Dawn Hudson, glavna i odgovorna iz Akademije.

Izjava je sročena tako da se bez nekog problema u njoj može iščitati neugoda zbog cijele situacije. Ipak je očigledno bilo da Akademija nije puno razmišljala o ovoj nagradi, već da je ista jednostavno nekome pala na pamet kao “simpatična”.

Ova utješna nagrada za one koji nisu nominirani za “Najbolji film” s vremenom bi vjerovatno samo unijela razdor u dodjelu, kao i u Akademiju.

Ima još promjena. Neke će nagrade tokom dodjele biti snimljene unaprijed te će biti prikazane tokom blokova s reklamama. Tako će cijela dodjela zaista trajati tačno tri sata, a iz nje bit će izrezani svi dosadni dijelovi.

91. dodjela Oscara ići će uživo 24. februara 2019. godine.