Jamala pjesmu s Eurosonga izvodila prije godinu dana

Eurovision Song Contest, Final, Stockholm, Sweden – 14 May 2016

Nakon što je sinoć na YouTubeu objavljen videu u kojem Jamala izvodi pjesmu “1944” u maju 2015., dakle godinu dana prije nego što je pobijedila na Eurosongu, oglasilo se i službeno tijelo ovog takmičenja.

Ukrajinska pjevačica je ranije potvrdila da je zaista izvodila pjesmu godinu dana ranije, ali je tekst bio drugačiji.

European Broadcasting Union (EBU) objavilo je svoje viđenje kontroverznog događaja na stranicama Eurosonga koje prenosimo u cijelosti.

“Pravilo Eurosonga koje glasi da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. septembra služi tome da na takmičenju sudjeluju nove pjesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spriječi distribucija kompozicije čime bi dobila nepoštenu prednost prije samog takmičenja.

U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, no nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno sudjelovanje na Eurosongu.

Slučaj Jamale i “1944” privukao je pažnju EBU-a zbog snimke nastupa iz 18. maja 2015. godine. Snimka malog koncerta pregledana je samo nekoliko stotina puta do trenutka kada je otkrivena prije nekoliko dana.

https://www.youtube.com/watch?v=aoPHIdUCGtM

EBU je zato, vodeći se prijašnjim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Jamali nepoštenu prednost pred ostalima i da se pjesma prema pravilima mogla takmičiti”.

Zanimljivo, ovo je drugi put da EBU staje na stranu ukrajinske pjevačice. Podsjećamo, nedavno je otkrivena snimka na kojoj Jamala izvodi pjesmu na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo prije nego što je to prema pravilima Eurosonga smjela. Ali i tada, kao i danas, EBU je odlučio fleksibilno tumačiti pravila što znači da će Jamala ostati pobjednica Eurosonga.