SHOWbuzz

Jamala u Kievu dočekana uz ovacije i aplauze

15/05/2016

Predstavnica Ukrajine Jamala koje je sinoć u Stokholmu donijela pobjedu svojoj zemlji na 61. izdanju ndeportaciji krimskih Tatara, svečano je dočekana na aerodromu “Barispol” kraj Kieva, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz aplauze, ovacije i cvijeće Susanu Jamaladynovu, 32-godišnju Tatarku s Krima dočekali su brojni prijatelji, članovi porodice, ukrajinski zvaničnici, fanovi i predstavnici medija.

“Pobjeda Ukrajine na Eurosongu 2016. je u potpunosti zaslužena”, istakla je Jamala u izjavi za medije na aerodromu.

Podsjetila je kako je mnogo puta čula komentare da njena pjesma nije za takav takmičarski format, kakav je Eurosong, ali da je Evropa pokazala suprotno, podržavajući je.

jamala

Ovoj talentiranoj jazz pjevačici biće dodijeljena i nagrada “People’s Artist of Ukraine”, najavio je ukrajinski ministar Kulture.

Ukrajina pobijedila na 61. izdanju Eurosonga s pjesmom čija je poruka uzrokovala tenzije sa susjednom Rusijom, koja je protestovala protiv učešća Ukrajine zbog, kako su naveli “politizacije” teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja.

Iz Moskve su ocijenili da pobjeda Ukrajine na popularnom muzičkom takmičenju predstavlja pobjedu politike.

“Nije pjevačica Jamala pobijedila niti njena pjesma, već je politika pobijedila umjetnost”, izjavio je ruski senator Franc Klincevich koji je Rusiju pozvao na bojkot Eurosonga koji će se naredne održati u Kijevu.

Predsjednik spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosachev ocijenio je da je sinoć u Stokholmu pobijedila “geopolitika” i dodao da bi pobjeda Ukrajine mogla “dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osetljiv mirovni proces na istoku te zemlje”.

jamala2

Jamala je u azgovoru za “The Guardian” potrvrdila da su sjećanja na 1944. oživjela ruskom aneksijom Krima u martu 2014.

“Naravno da je pjesma i o 2014. Protekle su dvije godine donijele toliko tuge u moj život. Zamislite, kreativna ste osoba, pjevačica, ali ne možete ići kući dvije godine. Vidite svog bolesnog 90-godišnjeg dedu preko Skypea i ne možete ga posjetiti. Što bi trebala raditi? Samo pjevati sretne pjesme i zaboraviti na to? Naravno da ne mogu to napraviti”, rekla je Jamala.

Komentari