Jazz Fest: Na programu osam koncerata

django-bates333

Program četvrtog dana 20. jazz Festa počinje u Gradskoj vijećnici odavno rasprodanim koncertima dva dueta Tijane Vignjević i Belme Alić te Miroslava Tadića i Merime Ključo, a nastavlja se nastupima u Pozorištu mladih gdje će nastupiti sva trija.

Francuski čelist Vincent Courtois, britanski basist John Greaves i američki bubnjar Mark Nauseef nastupaju prvi put u ovom sastavu. Koncert ovih sjajnih muzičara bogatih višedecenijskih karijera počinje u 18 sati, a nakon kraće pauze u 19.30 nastupa nizozemsko-njemačko-belgijski trio Oliver’s Cinema trubača Erica Vloeimansa, saopćeno je u subotu iz Jazz Festa Sarajevo.

U Bosanskom kulturnom centru od 21 sat Jazz Fest je povodom 20. godišnjice pripremio četiri koncerta: Bojan Zulfikarpašić predstavit će se u dva trija, s trombonistom Nilsom Wogramom (u 21 sat) i saksofonistom Julienom Lourauom (u 21,40 sati), potom će uslijediti svjetska premijera repertoara koji je britanski kompozitor Django Bates pripremio upravo povodom 20. godišnjice festivala sa svojim švicarskim desetočlanim ansamblom humanCHain (u 22.35 sati) dok će subotu večer zaključiti norveško-italijanska grupe gitariste Terjea Rypdala sa specijalnim gostom danskim trubačem Palleom Mikkelborgom.

A u clubu Monument, od 23 sata počinje koncert bosanskohercegovačkih muzičara i njihovih regionalnih gostiju, nakon čega će uslijediti jam session gostiju Jazz Festa, polaznika regionalnog edukativnog programa Music Meeting i svih koji im se žele pridružiti na sceni, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.