Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rumunija

Kontroverzni influencer Andrew Tate pušten iz zatvora

andrew-tate

Tate, njegov brat i dvije osumnjičene Rumunke uhićeni su 29. decembra prošle godine u Rumuniji pod optužbom da su osnovali kriminalnu grupu koja je seksualno iskorištavala šest žena

Kontroverzni influencer i samoproglašeni mizoginist Andrew Tate i njegov brat Tristan odlaze u kućni pritvor, odlučio je rumunski sudac, javlja BBC. Odluka je na snagu stupila bez odgode.

Iz zatvora izlaze i njihove dvije saradnice, Georgiana Naghel i Luana Radu. Četvorki je naređeno da ostanu u zgradama u kojima žive, osim ako imaju dopuštenje suda za izlazak.

Tateovi advokati tvrdili su da je odluka o preventivnom pritvoru nepotrebno oštra s obzirom da postoje druge pravosudne mogućnosti poput kućnog pritvora.

Istražitelji tvrde da su početkom 2021. godine njih četvero osnovali organiziranu kriminalnu grupu za “novačenje, sklonište i prijevoz žrtava, kako bi dobili velike svote novca prisiljavajući žene na izvođenje pornografskog sadržaja”, koji se potom distribuirao na internetu, najčešće na TikToku i stranici OnlyFans.

Podsjetimo, Tate, njegov brat i dvije osumnjičene Rumunke uhićeni su 29. decembra prošle godine u Rumuniji pod optužbom da su osnovali kriminalnu grupu koja je seksualno iskorištavala šest žena.

Međutim, protiv braće i njihovih saradnica još uvijek nije podignuta optužnica.

Rumunske su vlasti objavile da su u sklopu istrage o navodnoj trgovini ljudima zaplijenile četiri miliona eura u stvarima i gotovini. Nacionalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela je upravljanje nad 29 pokretnina, među kojima su luksuzna vozila i skupocjeni satovi te gotovina u različitim valutama.

Nekoliko automobila, uključujući Rolls-Royce, BMW i Mercedes-Benz, odvezeno je s Tateova imanja u predgrađu Bukurešta, nakon čega su smješteni u posebno skladište.

Andrew Tate, nekadašnji takmičar u britanskom reality showu Big Brother, postao je poznat po mizoginim izjavama i govoru mržnje. Zbog njegovih izjava zabranjen mu je pristup svim većim društvenim medijima. Tate ima američko i britansko državljanstvo, a među ostalim je rekao da su žene “dijelom same odgovorne za silovanje” i da “pripadaju muškarcima”.

Ranije ovog mjeseca objavljena je tvrdnja da Tate pati od ozbiljnog zdravstvenog stanja. Bio je na medicinskom savjetovanju s doktorima u Dubaiju prije nego što je uhapšen u decembru. Njegov tim tvrdi da se radi o leziji gornjeg desnog plućnog krila, stanju koje je opisano kao ozbiljno zdravstveno stanje. Njegov doktor rekao je da bi lezija mogla biti znak karcinoidnog tumora, rijetkog tipa raka.

Tate je potvrdio veliki zdravstveni strah, a njegov je glasnogovornik rekao da ima tamnu mrlju na plućima, najvjerovatnije tumor. Zbog toga su njegovi doktori zatražili da se Tatea pusti iz zatvora kako bi se mogao liječiti u Dubaiju.