najavljena za 9. mart

Kordić Kuret: Jedva čekam sarajevsku premijeru filma “Najsretniji čovjek na svijetu”

l_d5ee557ab81e5b6130797e0f3006ca82

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju (Jelenu) koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed-dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom

Glumica Jelena Kordić Kuret kazala je da jedva čeka sarajevsku premijeru filma „Najsretniji čovjek na svijetu“ Teone Strugar Mitevske, koja će biti upriličena 9. marta u kinima CineStar i Cineplexx.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju (Jelenu) koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed-dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom.

– Uzbuđena sam i znatiželjna, sad već odbrojavam dane, jer me jako zanima kako će domaća publika prihvatiti film – kazala je Kordić Kuret Feni.

Izrazila je nadu da će ga doživjeti onako kako su ga doživjeli i oni dok su ga snimali, jer se radi o jednoj intimnoj priči s kojom se svi mogu povezati i koja u velikoj slici govori o društvu.

Ističe da film predstavlja nevjerovatnu priču koju samo život može da napiše.

– Kada igrate po scenariju koji se bazira na istinitog priči, odgovornost je time veća. Asja kao karakter je sigurno bila veliki izazov, ali i veliko uživanje. Volim da kažem da smo kroz snimanje jedna drugu upoznavale, iznenađivale se, prožimale i zajedno stvarale – naglasila je.

Pored Elme Tataragić koja potpisuje i scenarij, glumačku ekipu čine i Adnan Omerović (Zoran), Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Kordić Kuret kaže da je većinski dio ekipe bio iz BiH te da su taj period stalno bili skupa.

– Ne samo na snimanju, nego i u slobodne dane i prije i nakon snimanja. Čak je i redateljica, koja je iz Skoplja, odlučila da boravi s nama u hotelu, jer smo se osjećali kao jedna mala, bliska zajednica, porodica – dodala je.

Tvrdi da je za nju od presudnog značaja dobra energija među glumcima.

– Ako imamo dobru hemiju između sebe, ne bojim se ni za rezultat. U slučaju ovog filma, kolege su mi bile najveći navijači i podrška kakvu sam samo mogla poželjeti. Oni su ti zbog čega će mi ovo iskustvo ostati u najljepšem sjećanju – kazala je Kordić Kuret.

Premijere će biti održane 9. marta u CineStaru u 19.00 sati i Cineplexxu u 20.00, a svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 19.00 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.

– Ocjenu neka da publika, a ja mislim da sam bila dio nečeg što je vrijedno i važno da se ispriča. Zahvalna sam zbog toga – poručila je Kordić Kuret.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.