Revija konja

Kraljica Elizabeta na slavlju povodom 70 godina njene vladavine

kraljica ss

Kraljica je prisustvovala svim kraljevskim izložbama konja u Windsoru od početka svoje vladavine

Britanska kraljica Elizabeta u nedjelju je prisustvovala finalu četverodnevne revije konja kojom je proslavljeno njenih 70 godina vladavine, a u spektaklu održanom na otvorenom u krugu dvorca Windsor sudjelovali su holivudski glumac Tom Cruise i britanska glumica Helen Mirren.

Kraljica Elizabeta (96) je Range Roverom dovezena na događaj u Windsoru, gdje su je dočekala dvojica pripadnika kraljevske konjičke policije koji su joj pomogli da pozdravi okupljene, prenosi Hina.

“Ona je žena kojoj se jako divim. Iznimno je dostojanstvena i divim se njenoj predanosti. Njena postignuća zabilježit će historiju”, rekao je Cruise prije početka događaja.

Kraljica je prisustvovala svim kraljevskim izložbama konja u Windsoru od početka svoje vladavine, što je odraz njenog interesa za utrke i uzgoj konja. Na fotografiji objavljenoj u aprilu za 96. rođendan kraljica je snimljena pokraj dva ponija.

U javnosti se kraljica pojavila samo nekoliko puta otkako je prošle godine provela noć u bolnici zbog neutvrđene bolesti, nakon čega su joj ljekari naložili mirovanje. Od tada obavlja dužnosti na daljinu ili lično iz svog doma u dvorcu Windsor i nije prisustvovala prošlosedmičnom državnom otvorenju parlamenta.

Izložbom konja najavljuje se proslava kraljičina platinastog jubileja koji će kulminirati četverodnevnim nacionalnim događanjima, a počinju 2. juna.