"ekskurzija"

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na film festivalu u Marakešu

asja zara lagumdzija nagrada 1
FOTO: Instagram / @marrakechfilmfestival
Asja Zara Lagumdžija s nagradom za najbolju glumicu

Žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, objavio je dobitnike ovogodišnjeg festivala

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu.

Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, objavio je dobitnike ovogodišnjeg festivala, nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmicarskom programu.

Lagumdžija je nagrađena za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

Pored Chastain, članovi žirija su bili osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australije, Francuske, Svedske, Velike Britanije, Irana, Egipta, Maroka) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen “The Mother of All Lies”, nagradu žirija su podijelili “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja rediteljka je Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama”, te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna, za ulogu u filmu “Dormitory”.

asja zara lagumdzija nagrada
FOTO: Instagram / @marrakechfilmfestival
Asja Zara Lagumdžija

Nagrađeni filmovi su iz svojih zemalja kandidovani za Oskar nagradu među najboljim međunarodni filmovima.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH ponovilo zahtjev za smjenom Antonia Beusa

Ovogodisnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe. 

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa šest kontinenata.

Ekskurzija

Asja Zara ima glavnu ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.

Radnja “Ekskurzije” prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Pored Asje Zare, uloge su ostvarili i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je dobio specijalno priznanje.