Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna strana slave

Legendarni glumac odbačen od svih: Živi sam i bolestan

perry

Imam tu noćnu moru koja se ponavlja, ne šalim se. Nekad imam noćnu moru da opet snimamo Prijatelje i da nikog ne boli briga

Glumac Matthew Perry, kojeg publika diljem svijeta poznaje kao Chandlera Binga iz kultne serije “Prijatelji”, danas slavi 50. rođendan.

Posljednjih godina novinski članci o njemu češće se ispisuju zbog njegovog izgleda i problema, a manje zbog uspjeha na malim i velikim ekranima.

Fotografi su glumca, koji je zarađivao po milion dolara za epizodu Prijatelja, u junu snimili s velikim ožiljkom na licu, neurednih noktiju i prljave kose.

Perry, koji je četiri puta nominiran za nagradu Emmy, nikad nije skrivao da se borio s depresijom i ovisnošću, a lani je proveo tri mjeseca u bolnici zbog rupture crijeva.

Posljednji film snimio je prije čak deset godina, dok se u seriji zadnji put pojavio 2017. Kad je riječ o seriji koja ga je proslavila, iste je godine rekao da je više ne bi snimao.

“Imam tu noćnu moru koja se ponavlja, ne šalim se. Nekad imam noćnu moru da opet snimamo Prijatelje i da nikog ne boli briga. Snimimo cijelu seriju, vratimo se i nikog nije briga. Tako da, ako me pitaju, odbit ću. Stvar je u tome da smo otišli na vrhuncu, ne možemo to nadmašiti”, rekao je za Vanity Fair.

U februaru je objavio da su ga izbacili s odvikavanja, no nakon što su ga fanovi zasuli porukama, napisao je:

“Polako ljudi, riječ je o samo jednom sastanku. Vratio sam se na odvikavanje, gdje pripadam”.

U junu 2018. na društvenim je mrežama napisao da je u bolnici proveo tri mjeseca. Njegov glasnogovornik nakon toga je izjavio da je bio na operaciji rupture u probavnom sistemu.

“Zahvalan je na brizi i moli za privatnost tokom ozdravljenja”, dodao je glasnogovornik.

Ranijih godina nije skrivao da se tokom snimanja “Prijatelja” borio s alkoholom i ovisnošću o drogama. Situacija se pogoršala prije 22 godine nakon što je ozlijeđen tokom vožnje jet-skijem. Liječnici su mu propisali jake tablete protiv bolova na koje se navukao.

“Uzeo sam ih i osjećao se bolje nego što sam se ikad osjećao. Imao sam veliki problem s tabletama i alkoholom te nisam mogao stati s njima”, rekao je.

Krenuo je na odvikavanje od ovisnosti o Vicodinu, a u intervjuu koji je dao Larryju Kingu izjavio je da se na tablete protiv bolova navukao kako “ne bi pio onoliko koliko je pio dotad”. Četiri godine kasnije ponovno se prijavio na odvikavanje, ovog puta od Vicodina, metadona, amfetamina i alkohola.

“Bio sam u Prijateljima od svoje 24. do 34. godine. Bio sam u tom balonu slave. Naš šestero smo u to vrijeme bili posvuda. Iz perspektive drugih činilo se da imam sve. Meni je to bio jako usamljeni period jer sam se borio s alkoholom. Imao sam taj problem i prije Prijatelja, no to je bolest koja napreduje”, rekao je.

Lobirao je kod američkog Kongresa da se osigura 45 miliona dolara za centre u kojima bi se nenasilni ovisnici liječili, umjesto da ih se šalje u zatvore. Svoj dom u Malibuu pretvorio je u kuću za ovisnike pod nazivom “Perry House”, no zbog troškova morao ju je zatvoriti i prodati.

Nakon toga otkrio je da boluje od akutnog pankreatitisa, bolesti od koje obolijevaju alkoholičari i narkomani. Kad je u martu preminuo Luke Perry, mnogi su zabunom zaključili da je umrla zvijezda Prijatelja, što nikako ne pomaže njegovoj karijeri da se oporavi. Neki strani portali zaključili su da je Hollywood zaboravio na Matthewa Perryja jer sad izgleda poput stvarne osobe sa stvarnim problemima, a takvi ljudi industriju snova ne zanimaju.