Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makarević: Talents Sarajevo SFF-a donio je bogat i intenzivan sadržaj

talents_sff
Arhivska fotografija

Ovogodišnji program Talents Sarajevo 22. Sarajevo Film Festivala, namijenjen mladim filmskim stvaraocima, donio je iznimno bogat i intenzivan sadržaj kako bi učesnici uz gledanje flmova stekli nova znanja o razvojnom putu filmskih ostvarenja – kazala je u razgovoru za Fenu menadžerica tog programa Asja Makarević.

Ona navodi da je u ovogodišnjem izdanju 71 učesnik iz 17 zemalja regije jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, od kojih je troje iz BiH – dva glumca i reditelj. Šest je polja djelovanja programa – režija, scenarij, gluma, produkcija, filmska kritika i filmska fotografija. Učestvuje 38 eksperata, uz ukupno 72 događaja poput radionica, master časova, prezentacija, panel diskusija te prikazivanja filmova.

Makarević pojašnjava da je prvenstveno riječ o obrazovnom programu namijenjenom mladim filmskim profesionalcima, a ujedno je zamišljen kao trening incijativa jer su većina polaznika profesionalci na početku svoje karijere, prosječne dobi 27-29 godina. Oni već imaju iskustva u pravljenju kratkih filmova, a neki od njih već imaju urađen i dugometražni film snimljen i traže sredstva za drugi ili su u procesu na prelazu iz kratkog u dugi film.

Asja Makarevic

Asja Makarević

– Dakle, to nisu studenti, već još neafirmisani filmski profesionalci i ovim programom želimo im omogućiti lakši prelaz u industriju, u istinsko bavljenje filmom, da se međusobno upoznaju, udruže u timove i eventualno u budućnosti sarađuju zajedno. Cilj je i da uče od eksperata koji su voljni da podijele svoja znanja i iskustva, ali i da oni njih nečemu nauče, jer ta komunikacija uvijek ide dvosmjerno – naglasila je ona.

Zbog toga je i osmišljen čitav niz radionica i panel diskusija, koje su interaktivnog tipa kako bi se prevazišla barijera između eksperta i mladog talenta.

Podsjeća da Talents Sarajevo svake godine ima tematski fokus, a ove godine je to “Na svjetlu i u tami” (“In and out of light”). Ističe da su se trudili da niz predavanja reflektira ovu temu, poput radionica za snimatelje i direktore fotografija pod vodstvom renomiranom Igora Martinovića iz New Yorka.

– Htjeli smo da približimo ono što je prisutno i odsutno na filmu, taj dinamični odnos i napetosti. Izučavajući umjetnički evropski film, jako puno imamo dodira sa nečim što je odsutno sa kadra, ali što je gledaocu pruženo kao prostor da ga on ispuni kao nagovještaj i imaginaciju. Upravo je to ta igra između prisutnog i odsutnog na fonu slike, iskazane ili neiskazane riječi, osvijetljenog ili neosvijetljenog, ili na fonu zvuka koji se čuje ili ne – podvukla je, naglašavajući da je cilj proučiti koliko taj odnos doprinosi bogatstvu filmskog jezika.

Ujedno, kada se posmatra film kao biznis, namjera je bila autorima približiti koji su filmovi snimljeni, a koji ne i iz kojeg razloga. U toj programskoj oblasti učestvuje dosta festivalskih predstavnika filmske industrije, produkcije te kupovine autorskih prava koji su jako važni fakori u čitavom lancu filmske industrije.

Predstavljajući neke od predavača, izdvojila je Igora Martinovića koji je radio mnogobrojne visokobudžetne ali i nezavisne produkcije ne samo u Americi, već i u Evropi, potom Amata Escelantea na kojem je fokus ovogodišnjeg programa “Posvećeno” s kojima su učesnici imali posebno osmišljen master class, a tu je i predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film Elia Suleiman, kao i Ermin Bravo koji je mentor interaktivne radionice za glumce.

– Učesnici programa su svake godine novi, a mi pratimo njihov dalji rad. Talents Sarajevo je samo jedna stanica na njihovom daljem razvojnom putu. Kada uočimo talenat i pozovemo ga, pomognemo mu da se umreži s ostalim talentima. Cilj svih naših platformi je da se ti talenti vrate sa svojim dugometražnim projektima i prikažu ih u takmičarskim programa, te nam se vrate kao eksperti – ustvrdila je.

Kao primjer za to navodi reditelja Nikolu Ljucu čiji je film “Vlažnost” prikazan u Takmičarskom programu – igrani film, a kao ideja prvi je put predstavljen kolegama na Talents Sarajevo, kao i Juru Pavlovića koji je član žirija Takmičarskog programa za kratki film i koji je s ostvarenjem “Piknik” osvojio nagradu Evropske filmske akademije, a prvi je put prikazan na Talents Sarajevo.

Kao posebno važan događaj izdvojila je susret učesnika ovog programa sa holivudskim velikanom i oskarovcem Robertom De Nirom tokom njegove posjete Sarajevo Film Festivalu. Podsjeća da je informacija o njegovom dolasku stigla relativno kasno, ali su ipak uspjeli pozvali učesnike da budu dio festivalskog programa “Kafa sa…” u Narodnom pozorištu.

– To prisustvovanje javnom intervjuu sa De Nirom je prošlo fantastično. Njegov dolazak je imao vrlo jasan i precizan protokol, koji je narušen idejom da bi on mogao ušetati na festivalski trg, obratiti se i rukovati s učesnicima Talents Sarajevo, što su oni nevjerovatno dobro primili i prihvatili kao veliko iskustvo – zaključila je Makarević.

Program Talents Sarajevo će trajati do 20. augusta, dana zatvaranja ovogodišnjeg izdanja najveće regionalne filmske smotre.