Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječna dilema

McCartney: Lennon je kriv za raspad Beatlesa, ne Yoko

yoko-john-love (1)

Jedan od najuspješnijih i najpopularnijih sastava u istoriji rock muzike, grupa The Beatles raspao se 1970. godine

Ako pitate obožavatelje Beatlesa ko je kriv za raspad grupe, mnogi će vam reći da je to Yoko Ono, udovica Johna Lennona. Godinama su razlozi, koji su naveli grupu iz Liverpoola da se razdvoji 1970., bili tema rasprave među obožavatelja legendarne liverpulske četvorke čiji članovi su bili John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrison

– John je rastavio Beatlese, rekao je Paul McCartney u intervjuu za radijsku emisiju američkog voditelja Howarda Sterna.

Stern mu je na to dobacio:

– I pokušao ti je prišiti da si ti kriv?

Jedan od najuspješnijih i najpopularnijih sastava u istoriji rock muzike, grupa The Beatles raspao se 1970. godine.

– Duga je to priča no tako je ispalo. Bili smo na sastanku i John je došao i rekao da izlazi iz grupe. Pronašao je Yoko i to je bilo to za njega. Volio je snažne žene poput njegove majke i tete. Njegova tadašnja žena Cynthia mi se jednom prilikom povjerila. Rekla mi je da želi muškarca koji bi vrijeme provodio kući više nego negdje putujući i, poznavajući Johna, odmah mi je postalo jasno da nisu jedno za drugo, rekao je Paul.

– John se našao s Yoko i doveo ju je na snimanje grupe u studiju. Činilo nam se to malo nametljivo, ona s nama dok snimamo. Gledajući na situaciju iz današnje perspektive, čovjek je zapravo bio apsolutno opčinjen njome. John je želio da je poštujemo i to smo radili – izjavio je McCartney.

U emisiji, Howard ga je pitao je li Paulova pjesma “Too many people”, u kojoj je se zezao na račun Johnove borbe za mir, usmjerena na Johna.

– Prepirali smo se stalno preko puno pjesama, srećom pa smo prestali to raditi. Ne znam kako bih se nosio s tim stvarima kada je umro. Na kraju smo se pomirili – rekao je legendarni muzičar.

Kada je Paul trebao izbaciti svoj prvi solo album, Beatlesi su odlučili izbaciti album “Let it be”. Ringo je tada otišao Paulu s pismom Georgea, Ringa i Johna u kojem su ga tražili da ne izbacuje novi album u isto vrijeme.

– Izbacio sam Ringa van iz kuće. Imao sam dogovorene rokove. Ma bilo je to grozno vrijeme, grupa se raspadala, sve se raspalo. Tako vam je to s porodicom – zaključio je Paul.

Na iznenađenje svih, grupu je prvi službeno napustio McCartney. Bilo je to 10. aprila 1970. godine, kad su izdali album “Let it be”.

– Ne vidim više mogućnost kreativne saradnje s Lennonom – ispričao je tada McCartney.

Iza sebe su ostavili 13 albuma i hitove poput “Yesterday”, “Help”, “Hey Jude”… Dana 26. maja 1967. godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljen je slavni album “Stg. Pepper's Lonely Hearts Club Band”. Samo dva dana nakon izdavanja, Jimi Hendrix je svirao naslovnu stvar s albuma na svojem londonskom nastupu. McCartney je to smatrao posebnim priznanjem. John Lennon imao je pak svoje prohtjeve. Zahtijevao je da se na naslovnici budu i fotografije Isusa, Mahatme Gandija i Adolfa Hitlera. Fotografije su na kraju izostavljene.