Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Monica Bellucci na otvaranju 45. beogradskog “Festa”

BELLUCCI

Ovogodišnji, 45. Međunarodni filmski festival “Fest” otvoriće najnoviji film proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, a publiku će na otvaranju pozdraviti čuvena italijanska glumica Monica Bellucci koja u filmu glumi glavnu ulogu, saopštili su danas organizatori.

Na 45. Festu od 24. februara do 5. marta biće prikazano 95 premijernih filmova, a u glavnom programu van konkurencije posjetioci će moći da pogledaju i favorite za “Oskara” u svim kategorijama, kao što su “Ona”, “Mjesečina”, “Po cijenu života”, “Mančester na moru”, “Džeki”, “Trgovački putnik”.

Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih režisera: “Bili Lin – heroj” Anga Lija, “So i vatra” Vernera Hercoga, “Divni dani u Aranhuezu” Vima Vendersa, “Noćne zvijeri” Toma Forda, “To je samo kraj svijeta” Gzavijea Dolana, “Kraljica Španije” Fernanda Truebe, “Viking” Andreja Kravčuka, “Lični kupac” Olivijea Asajasa.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Francuske, Islanda, Rusije, Holandije, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Irana, Hrvatske i Slovenije.

Umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić istakao je da međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja, a petočlani internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, scenario, režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodijeljena i nagrada žirija.

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa je srpski režiser Srđan Golubović.