Monica Bellucci na otvaranju 45. beogradskog “Festa”

BELLUCCI

Ovogodišnji, 45. Međunarodni filmski festival “Fest” otvoriće najnoviji film proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, a publiku će na otvaranju pozdraviti čuvena italijanska glumica Monica Bellucci koja u filmu glumi glavnu ulogu, saopštili su danas organizatori.

Na 45. Festu od 24. februara do 5. marta biće prikazano 95 premijernih filmova, a u glavnom programu van konkurencije posjetioci će moći da pogledaju i favorite za “Oskara” u svim kategorijama, kao što su “Ona”, “Mjesečina”, “Po cijenu života”, “Mančester na moru”, “Džeki”, “Trgovački putnik”.

Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih režisera: “Bili Lin – heroj” Anga Lija, “So i vatra” Vernera Hercoga, “Divni dani u Aranhuezu” Vima Vendersa, “Noćne zvijeri” Toma Forda, “To je samo kraj svijeta” Gzavijea Dolana, “Kraljica Španije” Fernanda Truebe, “Viking” Andreja Kravčuka, “Lični kupac” Olivijea Asajasa.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Francuske, Islanda, Rusije, Holandije, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Irana, Hrvatske i Slovenije.

Umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić istakao je da međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja, a petočlani internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, scenario, režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodijeljena i nagrada žirija.

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa je srpski režiser Srđan Golubović.