Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holivudska legenda

Morgan Freeman vjeruje da ovaj kultni film nije bio uspješan zbog naslova

morgan freeman
Foto: Screenshot/ YouTube
Morgan Freeman

“Iskupljenje u Shawshanku” je uspjelo pokriti troškove snimanja tek nakon što je naknadno pušteno u kina, jer je interes za film porastao kada je publika doznala da je osvojio čak sedam nominacija za Oscara

“Iskupljenje u Shawshanku” danas često nalazimo na vrhu listi najboljih filmova, ali kada je ova drama Franka Darabonta prvi put prikazana u kinima, zaradila je samo 16 miliona dolara, što nije bilo ni približno dovoljno da pokrije budžet koji je iznosio minimalno 25 miliona dolara.

“Iskupljenje u Shawshanku” je uspjelo pokriti troškove snimanja tek nakon što je naknadno pušteno u kina, jer je interes za film porastao kada je publika doznala da je osvojio čak sedam nominacija za Oscara.

Jedna od tih nominacija je bila i ona za najboljeg sporednog glumca, koja je otišla holivudskoj legendi, Morganu Freemanu.

Iako je Freeman bio zadovoljan, uvjeren je da bi film prošao puno bolje da je imao drugačiji naslov, što je otkrio tokom gostovanja u emisiji Setha Meyersa.

Loš odabir naslova

“Originalni naslov je bio preuzet iz romana Stephena Kinga “Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku”. Zašto odabrati Iskupljenje u Shawshanku kada u naslovu imate Ritu Hayworth?” rekao je tada Freeman.

“Žalio sam se, ali su mi rekli da naslov knjige neće stati na reklamu za film. Ja sam im rekao ‘Kakve to veze ima? Stavite samo Ritu Hayworth’, no oni su to odbili i trebalo je vremena da film nađe svoju publiku”, dodao je glumac.

Glumac se žalio na naslov “Iskupljenja u Shawshanku” i prilikom jednog intervjua za časopis Vanity Fair, kada je rekao da je naslov bio previše kompliciran.

“Niko nije mogao izgovoriti ‘Iskupljenje u Shawshanku’. Preporuka je ono što uspijeva prodati svaki proizvod. Kada vam dođe prijatelj i kaže, ‘Čovječe, gledao sam neki film… Kako se ono zove? Shank, Sham, Shim? Tako nešto. Uglavnom, bio je odličan.’ To vam neće prodati film”, objasnio je glumac.

Iako je naslov možda igrao malu ulogu u svemu, veću zaslugu za prvotni neuspjeh “Iskupljenja u Shawshanku” mogu preuzeti hitovi poput Forresta Gumpa, Paklenog šunda i Brzine, koji su se istovremeno prikazivali u kinima i privukli svu publiku.