SHOWbuzz

8. decembra 1980. godine

Na današnji dan prije 38 godina ubijen je John Lennon

08/12/2018

Lennona je ispred zgrade Dakota dok se vraćao sa snimanja materijala za novi album ustrijelio Mark Chapman

Na današnji dan, 8. decembra 1980. godine, u New Yorku je ubijen John Lennon, osnivač jedne od najpopularnijih muzičkih grupa  svih vremena – The Beatles.

Lennona je ispred zgrade Dakota dok se vraćao sa snimanja materijala za novi album ustrijelio Mark Chapman kojem je u augustu odbor za pomilovanja po deseti put odbio zahtjev za puštanjem na uslovnu  slobodu.

Lennon se osim muzike  bavio i političkim aktivizmom, a njegove pjesme, slušaju se i danas, punih 38 godina nakon njegove smrti.

Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine, a posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together.

Posebnu ulogu u životu slavnog muzičara imala je njegova supruga kontroverzna japanska umjetnica Yoko Ono.

Britanski pisac Ray Connolly u svojoj novoj knjizi “Biti John Lennon: Nemiran život” tvrdi da se Lennon pod njezinim utjecajem počeo drogirati heroinom i da je japanska umjetnica navodno odigrala ključnu ulogu u raspadu Beatlesa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.