Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aukcija

Najveći grumen zlata pronađen na Aljasci prodat za 750.000 dolara

alaska-centennial-nugget
FOTO: Heritage Auctions, HA.com

Zlatna groznica Klondike nazvana je prema rijeci, pritoci Yukona na sjeverozapadu Kanade, koju su prozvali zlatonosna jer je u njoj i pritocima (Bonanza Creek, Rabbit Creek) otkriveno zlato, što je privuklo mnoge doseljenike

Grumen zlata teži od devet kilograma prodan je u srijedu na aukciji za 750.000 dolara, objavio je Heritage Auctions sa sjedištem u Teksasu. Nazvan “Stoljetni zlatni grumen Aljaske”, zato što je pronađen na 100. godišnjicu Zlatne groznice Klondike, taj je grumen zlata najveći iskopan u istoriji Aljaske, objavila je aukcijska kuća.

Pronašao ga je Barry Clay 1998. godine blizu grada Ruby na zapadu Aljaske, u rudniku Swift Creek.

Dimenzije zlatnog grumena su 17×14,5×11 centimetara, a težak je 9.13 kilograma. Ime novog vlasnika nije objavljeno. Potraga za zlatom traje više od 160 godina na Aljasci.

FOTO: Heritage Auctions, HA.com

Zlatna groznica Klondike nazvana je prema rijeci, pritoci Yukona na sjeverozapadu Kanade, koju su prozvali zlatonosna jer je u njoj i pritocima (Bonanza Creek, Rabbit Creek) otkriveno zlato, što je privuklo mnoge doseljenike.

Procjenjuje se da je u to područje pristiglo gotovo 100.000 tragača za zlatom od 1896. do 1899. godine.

Zlato su ondje pronašli lokalni rudari 16. avgusta 1896., a kada je vijest došla do Seattlea i San Francisca, izazvala je pravi stampedo ljudi koji su se željeli obogatiti. Nekima od njih to je pošlo za rukom, no većina nije bila te sreće. Zlatna groznica ovjekovječena je u brojnim filmovima, književnosti i fotografijama.