zagreb

Hrvatski ministar upozorio na mogućnost petog vala epidemije korona virusa

Zagreb: Sabor nastavio 9. sjednicu raspravom o izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
09.12.2021., Zagreb - Nastavak 9. sjednice Sabora. Ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Zastupnicima je izmjene Zakona predstavio ministar zdravstva Vili Beroš

Saborski zastupnici u Hrvatskoj raspravljaju o izmjenama Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne za odgovorne osobe koje neće osigurati provedbu sigurnosne mjere.

Do izmjena dolazi nakon što su u Sinju, ali i Uredu predsjednika poručili da neće uvoditi obavezu covid-potvrda.

Zastupnicima je izmjene Zakona predstavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Pritom je iznio i podatke o oboljelima i umrlima od početka pandemije. Spominjao je i potencijalne opasnosti nove varijante omikrona.

“Zadnjih dana ohrabrujući je pad broja zaraženih, što nije slučajnost, nego je i posljedica naših odluka”, rekao je, no odmah je spomenuo restriktivnije mjere.

“Mnoge države poučene iskustvima iz bliske prošlosti reagiraju uvodeći restriktivnije mjere, uključujući mjere prelaska granice, ograničavajući javna okupljanja, insistirajući ponegdje i na 2G. Dakle mnoge države su uvele znatno restriktivnije mjere od onih koje su na snazi u Hrvatskoj. Nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Evropi može nas vrlo lako odvesti u novi, peti val epidemije i u potencijalnu situaciju lockdowna, koji više ne želimo ponoviti. Tim naglim rezom zasigurno bismo spriječili širenje virusa, ali ujedno bismo ugrozili ekonomsku opstojnost. Uistinu ne vidimo razlog da se ovim izbalansiranim mjerama protivimo”, kazao je hrvatski ministar.