Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekada najbogatiju ženu SSSR-a drže zatvorenu na psihijatriji?

gulnara_karimova11

Gulnaru Karimovu, kćerku pokojnog uzbekistanskog diktatora Islama Karimova njegov je nasljednik smjestio u psihijatrijsku ustanovu, tvrde izvori iz te zemlje.

Karimova (44) je nekada bila najbogatija žena u bivšem Sovjetskom Savezu, a na psihijatriju je smještena nedugo nakon što je početkom septembra ove godine preminuo njen otac, piše Daily Mail.

Obrazovana na Harvardu, i poznata po kretanju u visokim društvenim krugovima, nekadašnju pop zvijezdu mnogi su smatrali nasljednikom svog oca prije nego što se Shavkat Mirziyoyev koji je naslijedio Karimova postarao da bude izolovana.

islam_gulnara

Islam Karimov i njegova kćerka Gulnara

Iako vijest nije potvrđena što i nije čudno budući da vijesti iz Uzbekistana kontrolisano cure u svjetske medije, na Facebook grupi Zdravlje za Karimova osvanuo je sljedeći status:

“Iz pouzdanih izvora saznajemo da je Gulnara premještena u bolnicu za psihičke bolesnike. Tu vijest nam je potvrdio visoki zvaničnik vlade”.

Razlog zašto je Mirziyoyev strpao Gulnaru u ludnicu je, tvrde upućeni, vrlo jednostavan – eliminacija potencijalnih rivala, iako je pitanje koliko je lijepa Karimova mogla biti prijetnja Mirziyoyevu.

Ona je prije nekoliko godina bila etiketirana kao sigurna nasljednica njegov oca diktatora.

Ipak, ni njen otac nije imao milosti prema njoj. Zbog korupcije, ali i golišavih fotografija ju je zatvorio i niko je nije vidio još od avgusta 2014.

gulnara_karimova4

 

Prije toga je živjela život kakav mnogi sanjaju. Na vrhuncu karijere bila je pjevačica, manekenka, starleta, diplomata, a uz sve to imala je diplomu s Harvarda. Sebe je opisivala kao “egzotičnu ljepoticu”, a drugi su je zvali “uzbekistanskom princezom”.

gulnara-karimova3

Njen pad je počeo 2013. kada su procurile fotografije na kojima je nosila samo paunovo perje… To je razbjesnelo njenog oca koji joj je navodno pred saradnicima opalio šamar. Nakon toga su uslijedile optužbe za korupciju i to je značilo kraj nade da će postati predsjednica…

Bivši britanski ambasador Craig Murray je opisao Gulnaru sledećim rečima:

“Bogatija, puno pametnija i vjerovatno seksepilnija od Paris Hilton, a sreo sam ih obje. U jednom paketu dobijete baš sve. Vlasnica diplome s Harvarda, direktorka uspješne firme, nosilac crnog pojasa u borilačkim vještinama, tečno govori četiri jezika, profesionalna dizajnerka nakita, pjesnikinja, pjevačica s hitom na top listama”.

gulnara1

Iako je u svijetu bila poznatija od svog oca Islama, Gulnaru su u njenoj zemlji svi mrzili.

“Ona je pohlepna i užasno ambiciozna žena. Uz pomoć svog oca uništava sve koji joj stanu na put”, stoji u jednom diplomatskom izvještaju koji je procurio na Wikileaksu.

Ni Gulnara ni njena kćerka Iman (18) nisu viđene od 2014., dok njen sin živi bez puno pompe u velikoj Britaniji i nema mogućnosti da kontaktira s majkom.

Karimovoj nije bilo dozvoljeno ni da dođe na sahranu njenog oca, a sada je kolosalno bogatsvo i imovina njenog oca raspodjeljeno drugim vladajućim elitama.

Uprkos optužbama za korupciju, Karimova nije izvedena na sud, ali se nikada kasnije nije pojavila u javnosti.

gulnara_karimova5