Nele Karajlić: Nisam omiljen zbog onoga što sam radio i govorio

nele

Nele Karajlić, koji se posljednjih godina malo bavio muzikom, kreće na muzičku turneju po Americi, otkrio je zašto nije pjevao pjesme Zabranjenog pušenja i kako se osjeća kada priča o Sarajevu.

– Nisam svirao pjesme Zabranjenog pušenja jer smo prešli u fazon “No smoking benda” i možda su se jedna dvije vukle te svjetske turneje, a poslije su i one otpale. Sad se vraćam na Zabranjeno pušenje, da vidimo gdje smo. Ali prije toga moram kod kardiologa, rekao je Nele koji kreće, kako je rekao, u eksperimentalnu turneju po Americi, a koncete će održati u Torontu, Vankuveru, Čikagu i Njujork.

– U kontaktu sam sa kolegama iz Zabranjenog pušenja, ne intenzivno. Evo Predrag Kovačević će svirati sa mnom jer on živi u Kanadi, dodao je Nele.

Karajlić se osvrnuo i na rodno Sarajevo, u koje nije otišao otkako je počeo rat, samo se jedne večeri spustio sa Jahorine kod prijatelja u restoran i odmah je bio napadnut.

– Jedno veče sam se spustio dolje i nisam se dobro proveo i zapalile su se društvene mreže, pa sam zbrisao na Jahorinu. Nisam omiljen zbog onoga što sam radio i govorim. Ne mogu da se pravim blesav, da govorim nešto i da pričam nešto u šta ne vjerujem i u šta ne mislim. Znam da je lako biti diplomata, da se sad kaže ajd nema veze… Ne mogu da pređem preko onoga što zaista jeste. Nisam čovjek koji je suludo zagledan u prošlost. U Bosni i na Balkanu može da se napravi organizacija koja će nas odvesti u budućnost, ali je problem u tome što u budućnost ne možemo da putujemo ako ne rasčistimo sa određenim detaljima iz prošlosti. Niko se od Srba i nije vratio u Sarajevo, rekao je Nele i dodao da će mu u Torontu i Vankluveru biti kao da je u Sarajevu.

– Ništa se nije promijenilo u ovih 20 godina, manje i više sve je kao devesesetih, čak je i ponašanje pojedinih političara manje ili više slično kao devedesetih, kao kod njihovih roditelja političara devedesetih, potpuno isti metodi, dodao je Nele u Jutarnjem programu na Pinku.

– Ako smo iz one blagodeti otišli u rat, onda mislim da ima nade da ćemo iz ove kaljuge isplivati, na svoj način je prokomentarisao Nele današnje vrijeme, piše CdM.