SHOWbuzz

Neugodan susret Tarika i Lejle s čistačicom koju su optužili za krađu (FOTO)

11/10/2017

Svjedočenjem Tarika Filipovića i njegove supruge Lejle, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Anici Jurilj (50), bivšoj spremačici bračnog para Filipović, a koju su prijavili da ih je “olakšala” za 150 hiljada kuna (oko 40 hiljada KM) na koliko su procijenili nestale dukate, prstenje, ogrlice, narukvice, naušnice, a bilo je tu i 5000 eura, 100 dolara…

Jurilj je sudiji Dariju Lokasu opet ponovila da je i dalje bez posla te da se ne smatra krivom iako je, prema tvrdnjama glumca i njegove supruge, potpisala bračnom paru priznanje o krađi koje su, putem svog advokata, ovjerili kod javnog bilježnika.

Tarik Filipović se u sudnici prisjetio okolnosti puštanja Jurilj u svoj dom na povjerenje da im čisti, a netom prije svjedočenja, sudija ga je upitao je li možda u ikakvom srodstvu s Anicom Jurilj na što je razrogačenih očiju glumac rekao da ne. Vidjevši mu izraz lica, sudija se nadovezao: “Što je? Pomislili ste ‘Ne daj bože?'”

“Pa da, pomislio jesam, ali rekao nisam”, dobacio je Filipović.

Jurilj se s Filipovićima tako, nakon četiri godine pauziranja, susrela oči u oči, a cijelo to vrijeme popularni bračni par je živio u nadi da će svoju zlatninu koja je zapravo neprocjenjiva uspomena, konačno vidjeti. U međuvremenu su mu se, kako je rekao glumac, javili jedan naš poznati redatelj i jedan muzičar koji su s Jurilj imali istih problema no njih je obeštetila.

– Ova optužena gospođa je kod nas radila nekoliko godina na preporuku susjede koja je rekla da je vrijedna. I doista, pokazala se jako vrijednom. Uklopila se, a mi smo se prema njoj ponašali korektno. Kad je Lejla po kući jednom prilikom tražila dukate kojih je bila prepuna vrećica, ja sam rekao da je Anica jedina koja nam dolazi u kuću, ali Lejla na nju nije dala. Vrteći film mislili smo da smo ih zametnuli negdje tokom selidbe, ali kad je punica na moj rođendan otkrila da joj iz torbice nedostaje 100 kanadskih dolara, a potom i prsten od žutog zlata vrijedan između 5000 i 6000 eura, stvari su postale jasnije. U trenutku izlaska Anice iz sobe, punica je rekla da ju je vidjela crvenu u licu. Lejla je otišla pogledati u svoj ormar. Nedostajala je zlatnina iz kutijica u jednoj ladici. Uspomene iz djetinjstva, vjenčano prstenje… Pitali smo se šta sad jer osim Anice u našu kuću, a pogotovo ne u spavaću sobu, nitko drugi nije ulazio – ispričao je Tarik Filipović sudiji koji se nedugo zatim odlučio sa suprugom na prvi korak – suočiti Jurilj sa problemom.

FOTO: Index.hr

Zakazali su susret u jednom kafiću na koji je Filipović došao na štakama jer je to bio period nakon teške saobraćajne nesreće koju je imao.

“Rekao sam joj: ‘Ana, zašto? Sve znamo.’ Posivila je u sekundi. Počela se tresti, grčiti, gledala je u pod i pušila cigaretu. Počela je plakati i govoriti ‘Joj, oprostite’. Pravdala se da joj muž ima problema s kamatarima, da mu prijete smrću i dolaze na vrata. No, nama su ukradene uspomene. Dali smo joj godinu dana počeka. Potpisala je potvrdu o dugovanju da bi sad pod utjecajem nekoga promijenila iskaz. Znam da je teško priznati krivicu. Čak mislim da smo i premalo izračunali vrijednost ukradenog zlata. Drugi kojima je uzimala nisu je prijavili policiji jer im je vratila novac. Ali supruga i ja nismo bili te sreće. I evo nas sada ovdje u sudnici”, dodao je Tarik Filipović objasnivši da je šteta od 150.000 kuna procijenjena nakon razgovora s nizom zlatara. Za ništa od zlatnine koja im je “isparila”, Filipovići nemaju račune jer “kad se nešto dobije na poklon, uz to se ne prilaže i račun.”

U Jurilj su imali povjerenja. Nakon nekog vremena ostavili su joj i ključeve stana, pogotovo ljeti dok su bili na moru da u miru odradi svoje poslove čišćenja.

Na upit Juriljine advokatice Gordane Djurdjević do kad je Jurilj imala ključ njihovog stana, Tarik sa sigurnošću nije mogao reći, ali je naglasio da je nakon nestanka puničinog novca i prstena, promijenjena brava na vratima.

“Originalne kutije nakita ne čuvamo jer je ambalaža neprikladna. Ponavljam, u našu spavaću sobu niko nikada nije ulazio osim djece za dobro jutro. Na vratima sobe imaginarno nam stoji: “Ne ulazi!” Ne znam da li uvijek na istom mjestu supruga drži nakit jer ne ulazim u njenu garderobu. Pretpostavljam da nije sve odjednom ukradeno nego da se to kroz neko vrijeme čopalo. Ne znam kad je krenulo jer nemamo kamere u stanu. I ne znam zašto je punica baš taj dan odložila svoj prsten na ormarić”, odgovarao je strpljivo na pregršt pitanja advokatici Djurdjević glumac, a kad ga je upitala gdje je Jurilj po dolasku u njihovu kuću na čišćenje odlagala svoje lične stvari, Tarik se zgrozio pa rekao: “Postavljate mi tako nebitna pitanja.”

Na Filipovićev iskaz Jurilj je prigovorila poručivši glumcu: “Doista si dobar glumac!”

On joj na to nije ostao dužan pa je dobacio: “Htio sam ispasti gospodin, ali drago mi je da će ova slika iz sudnice izaći u novinama kako vas više niko ne bi pustio u svoju kuću.”

Bez digresija svjedočila je, pak, Lejla Filipović opisavši također Jurilj kao vrlo vrijednu osobu koja im je ulila povjerenje. Unatoč tome, nisu je dodatno novčano nagrađivali, ali su joj, kako je rekla, znali plaćati unaprijed te je darivati za rođendane.

Advokatici Djurdjević, nakon što ju je upitala da li na njenom garderobnom ormaru postoji ključ, Lejla Filipović je začuđena pitanjem istaknula kako ormar ključ nema, ali da uzimanje iz nečijeg ormara bez ključa ili s njim nema nikakvog opravdanja.

“Anica nije bila zadužena da otvara ormare i ladice nego da čisti. I ne, niko nam u stan nije mogao ući preko balkona jer smo na trećem spratu. Previsoko je. Prije nego što smo otkrili da fali zlatnina, znali smo primjećivati kako nam zna manjkati po 100, 200 kuna. Sami sebe smo uvjeravali da smo novac možda negdje potrošili u nabavi. Za prsten koji je ukraden mojoj majci sudu smo dostavili certifikat. I taj dan ga je odložila jer mi je pomagala u kući. Ne znam kolika je cjelokupna vrijednost nakita koji imam u kući, ali nakon ove krađe nemam ništa vrijedno. Sve mi je otuđeno. I sada sam mirna što se spremačica po kući tiče”, odbrusila je kroz smijeh bivša manekenka na niz pitanja obrane.

Tužiteljstvo za okrivljenu Jurilj traži godinu dana zatvora, a obzirom da se još mora jedino saslušati punica Tarika Filipovića, presuda bi mogla biti izrečena do kraja godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.