Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncert u Zagrebu

Nick Mason i njegova grupa donijeli psihodelični zvuk ranih Pink Floyda

PXL Nick Mason (1)

Drugi dio otvoren je eksperimentalnim instumentalom Interstellar Overdrive

Osnivač i bubnjar legendarnih Pink Floyda Nick Mason u pratnji grupe Saucerful Of Secrets u utorak je na koncertu u Zagrebu donio psihodelični zvuk ranih Floyda izvodeći pjesme s prvih sedam albuma slavnog benda.

U ambijentu industrijske arhitekture paviljona 9 Zagrebačkog velesajma Nick Mason i odličan prateći bend pružili su publici poseban zvučno-vizualni spektakl dočaravši joj zvuk Pink Floyda iz kasnih 60-ih i ranih 70-h. To je vrijeme prije albuma Dark Side of the Moon kojim su stekli planetarnu slavu.

Taj period obuhvaća sedam albuma, od kojih je na prva dva dominirao karizmatični Syd Barrett koji je potom napustio bend, te još pet zaključno sa sjajnim albumom Meddle. Uvodnom pjesmom s tog albuma One of These Days i njezinom magičnom atmosferom i otvoren je koncert u dobro popunjenoj, ali ne i rasprodanoj dvorani.

Uslijedio je niz pjesama iz rane faze Floyda, među kojima su posebno burnu reakciju publike izazvale Arnold Layne, Fearless, Obscured by Clouds i ambijentalno-psihodelična Set Controls for the Heart of the Sun, kojom je završio prvi dio nastupa.

Drugi dio otvoren je eksperimentalnim instumentalom Interstellar Overdrive. Uslijedile su podjednako progresivna Astronomy Domine, zatim žestoka izvedba The Nile Song, a posebno uzbuđenje su izazvale Barrettova Lucifer Sam te kao vrhunac koncerta pjesma Echoes koja se pretvorila u glazbeni krešendo ostavljajući publiku bez daha.

Na bisu je 78-godišnji Mason sa svojom sjajnom ekipom iz “tanjura punog tajni (Saucerful Of Secrets)” izvukao istoimenu pjesmu, zatim dobro poznatu See Emily Play, a kao posljednju Bike.

Koncert je trajao dobrih dva i pol sata uključujući 15-minutnu pauzu u sredini.

Za odličnu izvedbu pred zagrebačkom publikom, uz Masona za bubnjevima, zaslužna je vrhunska ekipa glazbenika koju čine gitarist Lee Harris, klavijaturist Dom Beken, te Guy Pratt na basu i gitarist Gary Kemp (iz grupe Spandau Balet) koji su dijelili i pjevačke dionice.

Ideja da izvode stare psihodelične skladbe Pink Floyda u novijem ruhu, s kojima se eksponiraniji članovi Floyda David Gilmour i Roger Waters nisu previše bavili na svojim solo koncertima pokazala se uspješnom, prenosi Hina.